Novaković Đurović: Sistemski zakon upravljanja otpadom bio bi ozbiljan korak u procesu evropskih integracija

"Zakon o upravljanju otpadom pripremljen za slanje Evropskoj komisiji i da će donijeti brojne novine, posebno u dijelu inspekcijskog nadzora i zabrane upotrebe jednokratne plastike"

1967 pregleda 3 komentar(a)
Novaković Đurović i Presker, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Novaković Đurović i Presker, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Donošenjem sistemskog zakona u oblasti upravljanja otpadom, vjerujem da možemo da napravimo ozbiljan korak naprijed u procesu evropskih integracija, poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Kako se navodi u saopštenju iz ovog vladinog resora ona je to rekla tokom sastanka sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori Gregorom Preskerom.

"Saradnja Crne Gore i Slovenije u pogledu razmjene iskustva u oblasti ekologije i rada na projektima koji bi imali za cilj edukaciju stanovništva o značaju zaštite životne sredine za nas je neizostavna", dodala Novaković Đurović.

U dijelu razgovora o upravljanju otpadom i otpadnim vodama, Presker je, kako se navodi u saopštenju, podsjetio na brojne projekte koje je Ministarstvo realizovalo i otpočelo sa Ambasadom Slovenije, dok ga je Novaković Đurović informisala da je Zakon o upravljanju otpadom pripremljen za slanje Evropskoj komisiji i da će donijeti brojne novine, posebno u dijelu inspekcijskog nadzora i zabrane upotrebe jednokratne plastike.

Osim oblasti ekologije, dodaju iz Ministarstva razgovarano je i o projektima iz oblasti prostornog planiranja i urbanizma. Kako je Novaković Đurović pojasnila, saradnja u ovoj oblasti odnosila bi se na tehničku i stručnu podršku Slovenije u izradi nove generacije normativnih dokumenata u oblasti prostornog planiranja.

Presker se, dodaju, usaglasio sa predlozima Novaković Đurović i ukazao na korisnost razmjene iskustava crnogorskog Eko fonda i Eko sklada Slovenije u pogledu unapređenja rada na ekološkim projektima.

Novaković Đurović je ukazala, kako piše u saopštenju, i na značaj podrške Slovenije Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj uniji, posebno u dijelu pregovora za Poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promjene i dodala da Slovenija predstavlja pozitivan primjer zemlje regiona koja je uspjela da pronađe balans između ekologije i ekonomije.

Bonus video: