Krivokapić-Rau: Ujedinjeni u vrijednostima i spremnosti da ih branimo rame uz rame

Krivokapić je istakao da se Crna Gora u potpunosti pridružila sankcijama EU, ali i pozivu na dijalog koji predstavlja jedini način da "svjedočimo miru kome se nada cijeli svijet"

2391 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Crna Gora i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) ujedinjene su u vrijednostima i spremne da se za njih bore rame uz rame - kazao je šef diplomatije Ranko Krivokapić nakon današnjeg susreta na Cetinju sa predsjedavajućim OEBS-om i ministrom vanjskih poslova Poljske, Zbignjevom Rauom, koji boravi u posjeti našoj zemlji.

Ono što vezu sačinjenu od vjere u demokratiju i vladavinu prava danas čini još jačom, naveo je Krivokapić, jeste osuda brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. On je istakao da ona predstavlja i "najozbiljniju prijetnju po bezbjednost svih nas", što danas čini ulogu multilateralizma i OEBS-a značajnijom nego ikad.

Rau je, kako je saopšteno iz MVP-a, istakao da OEBS visoko cijeni saradnju naše države, ocjenjujući da je ona pouzdan i konstruktivan partner. On je takođe pohvalio izuzetne rezultate Crne Gore u reformskim procesima, naročito u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala. Ističući da je Crna Gora privržena temeljnim vrijednostima Organizacije, Rau je kazao da sa našom državom očekuju nastavak zajedničkog rada na crnogorskom putu ka EU.

Krivokapić Rau
foto: MVP

Krivokapić je istakao da se Crna Gora u potpunosti pridružila sankcijama EU, ali i pozivu na dijalog koji predstavlja jedini način da "svjedočimo miru kome se nada cijeli svijet". Zato, kako je poručio, Crna Gora snažno podržava poljsko predsjedavanje i napore u zaštiti evropskih i evroatlantskih vrijednosti "u ovako teškim okolnostima".

Ministri vanjskih poslova pohvalili su, dodaje se, i odličnu bilateralnu saradnju Crne Gore i Poljske.

Šef crnogorske diplomatije ukazao je da su dvije zemlje u kriznim i teškim vremenima dokazale da su spremne nesebično otvoriti vrata i pružiti dom onima koji su ga u ratovima izgubili. Crna Gora je to učinila kada je primila 100 hiljada izbjeglica sa Kosova, dok to danas čini Poljska za ukrajinski narod, poručio je.

Ukazavši na neophodnost jačanja privrednog povezivanja, on je izrazio očekivanje da ćemo svjedočiti porastu poljskih turista koji su nekad u velikom broju poznavali i posjećivali Crnu Goru.

Veze dva naroda kroz istoriju, kako je naveo Krivokapić, opisane su u djelima važnih crnogorskih pisaca među kojima je Radoslav Rotković. Njih smo, zaključio je crnogorski šef diplomatije, nastavili u ovom vremenu, kada je Poljska bila jedan od ključnih podržavalaca našeg članstva u NATO, a danas je to i na našem putu ka članstvu u evropskoj porodici naroda.

Bonus video: