Abazović: Za kratak period smo isporučili impresivne rezutate

"Ne tražimo prečice za članstvo već očekujemo da proces proširenja bude zasnovan na zaslugama. To je model koji pruža vjeru u evropsku budućnost", kazao je predsjednik Vlade

9560 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Tviter/Dritan Abazović
Foto: Tviter/Dritan Abazović

Predsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio je da su za veoma kratak vremenski period kao lideri integracija isporučili impresivne rezultate.

On se sastao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i tom prilikom su razgovarali o integracijama, stabilnosti i regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu

"Vodimo Crnu Goru u Evropsku Uniju", napisao je Abazović na svom Tviter nalogu.

On je takođe istakao da pozitivni signali koji stižu iz Brisela, ali i od zemalja članica, potvrđuju da je Crna Gora zadržala lidersku poziciju u evropskim integracijama.

"Jasno nam je da se prelomni period upravo događa i da neće dugo trajati. Očekujemo da će svi relevantni akteri u Crnoj Gori shvatiti značaj trenutka i iskoristiti mjesece koji su pred nama kako bi Izvještaj o napretku u oktobru mogao da konstatuje da je CG ostvarila značajan napredak. Vodimo Crnu Goru prema Evropskoj uniji, za kratak period isporučili smo impresivne rezultate", kazao je predsjednik Vlade.

On je ocijenio i da non-paper koji se tiče vladavine prava Crna Gora posmatra kao putokaz za dobijanje izvještaja o realizaciji privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

"Za Crnu Goru je veoma važno da ovaj krupan korak napravimo u toku naredne dvije godine kako bismo što prije krenuli u zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Ne tražimo prečice za članstvo već očekujemo da proces proširenja bude zasnovan na zaslugama. To je model koji pruža vjeru u evropsku budućnost", kazao je Abazović.

Iz Kabineta predsjednika Vlade je saopšteno da je Mišel kazao da je Crna Gora već dugo dosljedan partner EU i da više od jedne decenije ima 100 odsto usklađenost sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što prema njegovom mišljenju pokazuje snažnu posvećenost Crne Gore da postane članica Unije.

Prema njegovim riječima, sada je pravo vrijeme da se ubrza proces integracija tako što će se snažnije raditi na reformama i da je EU spremna da donese novu energiju procesu pristupanja. Sagovornici su razmijenili mišljenje o situaciji u Ukrajini i njenim implikacijama na Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

Bonus video: