Ocjenjivanje tužilaca nije za poslanike

Predsjednica Tužilačkog savjeta objasnila da po zakonu ne može da dostavi podatke o Boričiću i Milanoviću

8832 pregleda 1 komentar(a)
Izabran u ODT Podgorica: Milanović, Foto: Luka Zeković
Izabran u ODT Podgorica: Milanović, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Tužilačkog savjeta i vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović nije dostavila Skupštini podatke o ocjenjivanju tužilaca Nikole Boričića i Duška Milanovića obavijestivši poslanike da na to nema zakonsko pravo.

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu zatražio je 20. maja informaciju od Tužilačkog savjeta (TS) o načinu ocjenjivanja Boričića i Milanovića, koji su bili kandidati u trci za rukovodioca ODT-a Podgorica. Takav zahtjev predložila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković koja je tražila da se dostave podaci o tome na koji je način ocjenjivan tužilac Boričić i pojašnjenje kako je od gotovo svih tužilaca tokom tajnog glasanja dobio ocjenu - nula.

U odgovoru koji je Maja Jovanović dostavila Odboru navodi se da Zakon o državnom tužilaštvu “ne da ovlašćenja vrhovnom državnom tužiocu da u okviru vršenja svoje službene dužnosti, kao predsjednik Tužilačkog savjeta, dostavija Skupštini podatke i dokumentaciju koja se traži navedenim aktom Skupštine, niti takva ovlašćenja ima Tužilački savjet”.

Ona je podsjetila da je tužilaštvo dužno da Skupštini dostavi godišnji izvještaj o radu TS, a da VDT i glavni specijalni tužilac imaju obavezu da odborima za pravosuđe, antikorupciju i bezbjednost dostavljaju posebne izvještaje o radu, osim ako se radi o pojedinačnim predmetima koji su u toku pred državnim tužilaštvom.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu je resorni odbor za tužilaštvo i sudstvo, i on daje takođe mišljenje o izboru vrhovnog državnog tužioca prilikom izbora u Skupštini.

Vršiteljka dužnosti VDT-a podsjeća poslanike da Tužilački savjet obezbjeđuje samostalnost Tužilaštva i da bira tužioce. U tom kontekstu ona je objasnila i da se na oglas za izbor rukovodioca ODT u Podgorici 22. juna 2021. godine prijavilo dvoje kandidata - Nikola Boričić koji je tada bio zamjenik rukovodioca tog tužilaštva i Duško Milanović - tada šef ODT Cetinje.

TS je, kako je dodala, utvrdio rang-listu “na osnovu prosječnog broja bodova po osnovu ocjene programa rada, ocjene rada kao državnog tužioca i ocjene intervjua od strane svakog članaTS”. Intervju sa prijavljenim kandidatima je bio javan, dodala je.

Milanović je izabran 19. maja ove godine.

Tokom rasprave na sjednici TS Nikola Boričić je optužio članicu tog tijela i koleginicu Đurđinu Ivanović da je pokušavala da osujeti njegov izbor za šefa ODT Podgorica i da je sa bivšim v. d. VDT-a Draženom Burićem prošlog ljeta, navodno, tražila njegovo hapšenje.

Protiv Boričića je u aprilu disciplinski tužilac Danka Ivanović Đerić otvorila disciplinski postupak, jer je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica pokrenula inicijativu nakon što je tokom kontrole rada ODT-a Podgorica za 2021. godinu u vrijeme kada je on bio zamjenik rukovodioca, pronašlo “13 predmeta u kojima je bio zadužen, ali bez opravdanih razloga nije postupao”.

Pored disciplinskog postupka protiv Boričića, komisiji za etički kodeks državnih tužilaca, kako su “Vijesti” ranije objavile, dostavljene su i pritužbe tužilaca u ODT u Podgorici, ali i rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice, a povodom ophođenja Boričića nakon ocjene kolega iz VDT-a “da je učinio povredu načela i pravila Etičkog kodeksa državnih tužilaca”.

Boričić je odlukom Vrhovnog državnog tužilaštva smijenjen 24. decembra prošle godine.

Bonus video: