Đurović - Fijalko: Rat u Ukrajini indikativan trenutak da se EU dodatno posveti politici proširenja

"Ona je izrazila očekivanje da će evropske adrese prepoznati zalaganje Crne Gore i time poslati snažnu poruku regionu da se svaki napredak prema zaslugama adekvatno nagrađuje"

1870 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Natalijom Fijalkom, Otpravnicom poslova Ukrajine u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Skupštine, u kontekstu aktuelnih političkih prilika u Ukrajini Đurović je osudila agresiju Rusije i pridružila se pozivima međunarodne zajednice da se do rješenja dođe diplomatskim putem.

Đurović je, kako navode, "uputila nedvosmislenu podršku" teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama i tom prilikom ocijenila da je Crna Gora partner Evropskoj uniji i odgovorna NATO saveznica, "naročito u isticanju i zaštiti prava svih država da samostalno biraju svoje spoljnopolitičko opredjeljenje i bezbjednosne aranžmane."

"Osvrćući se na brojne reperkusije rata u Ukrajini, predsjednica je naglasila da situacija zahtijeva pojačanu pažnju evropskih i evroatlantskih partnera, te da je indikativan trenutak da se EU dodatno posveti politici proširenja. Ona je izrazila očekivanje da će evropske adrese prepoznati zalaganje Crne Gore i time poslati snažnu poruku regionu da se svaki napredak prema zaslugama adekvatno nagrađuje", piše u saopštenju Skupštine.

Đurović je, kako je saopšteno, poručila da je Crna Gora uputila materijalnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, te da je primila značajan broj izbjeglica i "iskazala spremnost Crne Gore da i u narednom periodu nastavi da pruža podršku prijateljskoj zemlji na ovom planu."

"Tokom sastanka, predsjednica Đurović je naglasila da Crna Gora ostaje dosljedna u svom spoljnopolitičkom opredjeljenju i da kao buduća članica EU želi da zaštiti sve svoje saveznike i partnere. Komentarišući posjetu predsjednika Vlade Crne Gore Ukrajini, predsjednica je istakla da će današnji susret biti snažna potvrda tradicionalno dobrih odnosa dvije zemlje. Tim povodom, ona je pozdravila stremljenje Ukrajine evropskoj porodici naroda, apostrofirajući spremnost Crne Gore da pruži neophodnu ekspertsko-tehničku pomoć", piše u saopštenju.

Fijalka je, kako navode, "pozdravila afirmisanje evropske aspiracije Ukrajine i naglasila očekivanje da podrška naših zvaničnika neće izostati ni u narednom periodu."

"Ona je iskazala zahvalnost za sveukupnu pomoć naše zemlje u teškom i istorijski izazovnom trenutku za njenu zemlju, ističući da saradnja dva parlamenta značajno može doprinijeti unapređenju bilateralne saradnje", zaključuje se u saopštenju Skupštine.

Bonus video: