Jovanović za "Vijesti": Specijalni istražni tim čita preko 700.000 poruka mafije i službi bezbjednosti

"Svjesna sam da su brojne adrese zainteresovane za rad Državnog tužilaštva - svima njima od starta je jasno da sa mnom mogu da razgovaraju u granicama zakonskih rješenja. Ko god je bilo kakvoj vrsti pritiska podložan, za njega nema mjesta u državnotužilačkoj organizaciji"

52519 pregleda 14 komentar(a)
Zaštićenih nema, niti ih može biti: Maja Jovanović, Foto: Luka Zeković
Zaštićenih nema, niti ih može biti: Maja Jovanović, Foto: Luka Zeković

Desetine hiljada stranica i više od 700.000 poruka, među kojima je dobar dio glasovnih u trajanju od po tridesetak sekundi, specijalni istražni tim danonoćno analizira i selektuje kako bi donijeli odluku u predmetu ponovo otvorenom nakon što su objavljeni transkripti razgovora između službenika Uprave policije, agenata ANB-a i mafije.

To je u intervjuu “Vijestima” kazala vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović, objasnivši da na tom predmetu radi specijalni tužilac Zoran Vučinić sa specijalnim istražnim timom.

Jovanovićeva je potvrdila spremnost da, ukoliko se pojave nove okolnosti i dokazi, lično rukovodi novootvorenom istragom ubistva glavnog urednika “Dana” Duška Jovanovića, kako bi i sa pozicije v. d. VDT-a dala doprinos rasvjetljavanju svih činjenica u tom predmetu.

Poručila je i da nedodirljivih neće biti i najavila nastavak odlučne borbe protiv svih vidova organizovanog kriminala i korupcije...

Puna četiri mjeseca ste na mjestu vršiteljke dužnosti VDT-a. Kako Vam se čini tužilačka organizacija i da li imate presjek koji su ključni problemi i najveći izazovi u narednom periodu?

Tako je, četiri mjeseca su prošla od kako sam jednoglasnom odukom Tužilačkog savjeta izabrana za v. d. VDT-a. Kao što sam vam odmah nakon izbora saopštila - bila sam zatečena odlukom Tužilačkog savjeta, ali sam kao profesionalac prihvatila ukazanu čast, uz nadu da ću je svojim radom i opravdati. Nakon četiri mjeseca smatram da su konkretni rezultati vidljivi i da niko ne može da dovede u pitanje odlučnost da se u Crnoj Gori suočimo sa svim vidovima kriminalnih djelatnosti, bez obzira na to sa koje adrese one dolazile. Nedodirljivih nema i neće ih ni biti. Nastavićemo istim tempom i u narednom periodu i pored brojnih izazova, a jedan od njih svakako jesu i prostorni kapaciteti, jer su uslovi rada u kojima državni tužioci rade daleko od standarda u bilo kojoj državi Evrope. Ukoliko sa pravom očekujemo konkretne rezultate, onda ni približavanje evropskim standardima kada je o uslovima rada državnih tužilaca riječ ne treba da zanemarimo.

Da li ima političkog ili nekog drugog uticaja na Vaš rad ili bilo kog tužioca u sistemu?

Podsjetiću vas da je Zakonom o državnom tužilaštvu propisana samostalnost koja podrazumijeva da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem​​ i da niko ne smije da utiče na tužilaštvo u vršenju njegovih poslova. Ukoliko bi odgovor na Vaše pitanje bio potvrdan, to bi značilo da se ne poštuje zakon, a ja zaista želim da vjerujem da baš kao ni ja, ni drugi državni tužioci ne dozvoljava bilo kakvu vrstu pritiska i miješanja u rad. Ko god je bilo kakvoj vrsti pritiska podložan, za njega nema mjesta u državnotužilačkoj organizaciji. To ne znači da nijesam svjesna da su brojne adrese zainteresovane za rad Državnog tužilaštva. Svima njima od starta je jasno da sa mnom mogu da razgovaraju u granicama zakonskih rješenja. Nijedna druga opcija ne dolazi u obzir i svojim stavom vjerovatno i šaljem takvu poruku, zbog čega, sa zadovoljstvom mogu da istaknem da u dosadašnjem radu nijesam imala iskustva sa bilo kakvom vrstom pritiska.

Jeste li okončali analizu izvještaja koji je tražio GST Vladimir Novović o razlozima zbog čega specijalni tužioci neke istrage nijesu završavali u roku od šest mjeseci kako je to predviđeno članom 290 st.3 ZKP-a? Koliko je takvih predmeta u kašnjenju, te ko od specijalnih tužilaca ima najviše probijenih rokova? Da li neko nije dostavio izvještaj?

U toku je nadzor Vrhovnog državnog tužilaštva nad predmetima Specijalnog državnog tužilaštva. Tražen je i izvještaj i pojašnjenja specijalnih tužilaca o predmetima, koji nijesu završeni u zakonskom roku od šest mjeseci. Nakon što se nadzor okonča, javnost će biti blagovremeno obaviještena o ishodu.

Nakon odlaska dugogodišnjeg GST-a Milivoja Katnića, za kojeg su godinama stizale brojne optužbe da je “čuvar fioka”, da li ste se Vi ili novi GST bavili internom kontrolom ima li iz ranijeg perioda predmeta koji su iz nekog razloga zanemarivani ili namjerno u njima nije postupano?

Ne bih se koristila tako prejakim kvalifikacijama kada je bilo ko od bivših kolega u pitanju. Ono što mogu da konstatujem jeste, da i ja i glavni specijalni tužilac Novović imamo jasan stav - da će se svi predmeti u kojima su se pojavile nove okolnosti, a koji su bili arhivirani, ponovo otvoriti i u njima biti preduzete sve neophodne mjere i radnje.

Kako sarađujete sa novim GST-om, te kako vidite njegov rad i rezultate do sada? Da li se konsultujete oko značajnih predmeta i je li bilo potrebe da mu izdajete obavezujuća uputstva?

Od glavnog specijalnog tužioca sam i očekivala kvalitetnu profesionalnu saradnju, jer se od profesionalca koji je u svom radu prepoznat isključivo po rezultatima rada, drugo ne može ni očekivati. Kada sam upravo gospodina Novovića TS-u predložila za glavnog specijalnog tzužioca, što su članovi Tužilačkog savjeta i prihvatili, i očekivala sam konkretne razultate, koji nisu izostali, baš kao ni konsultacije oko svih pitanja za koje je neophodna upućenost v. d. VDT-a. Zasada nije bilo potrebe da se iskoristi zakonsko pravo za izdavanje obavezujućih uputstava, ali ukoliko se ukaže potreba za tim, ni oni neće izostati.

Možete li zbog crnogorske javnosti, koliko tajnost podataka dozvoljava, objelodaniti da li je uzeta izjava od službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije Petra Lazovića, Ljuba Milovića, Nebojše Bugarina, ali i još nekoliko bivših funkcionera policije, u izviđaju formiranom nakon što su u medijima objavljeni djelovi dokumentacije - Sky podataka iz EUROPOL-a, a koji ukazuju na njihovu moguću povezanost sa kriminalnim klanom? Javnost očekuje odluku u tom izviđaju...

Već sam jednom prilikom konstatovala da razumijem pažnju javnosti za ovaj i druge predmete. Istovremeno očekujem razumijevanje činjenice da se najčešće radi o postupcima koji imaju oznaku tajnosti i s tim u vezi napominjem da će javnost, sa svim informacijama koje mogu biti dostupne, biti upoznata kada se za to steknu uslovi. Koristim priliku da i predstavnike medija zamolim za saradnju, kako objavljivanjem određenih podataka ne bi doveli u pitanje predani rad svih institucija, posebno kada se ima na umu da je predmet veoma obiman. U konkretnom predmetu dostavljeno nam je više od 700.000 poruka, tekstualnih i glasovnih, što je samo dio dokumentacije koja mora da bude pregledana i analizirana. Samo glasovne poruke traju oko 30 sekundi. Za sve to potrebno je vrijeme, a specijalni tužioci sa svojim specijalnim istražnim timovima danonoćno rade na analizama te dokumentacije. Uz to, rade i na drugim predmetima.

Maja Jovanović
foto: Luka Zeković

Da li je SDT pokrenulo postupak protiv specijalnog tužioca Saše Čađenovića zbog eventualnih propusta u predmetima u vezi sa nalazima koje je dostavio EUROPOL? Da li ste tražili izjašnjenje Čađenovića zbog čega je u januaru ove godine zatvorio predmet protiv službenika ANB-a i UP, a ako jeste, šta je napisao ili kako je objasnio odluku?

Podsjetiću Vas da predmet formiran na odnovu dokumentacije koju je dostavio EUROPOL, ima oznaku tajnosti. Svako iznošenje bilo kakvih informacija vezanih za taj predmet štetilo bi postupku.

Da li je EUROPOL, kako se spekulisalo, zaustavio dostavljanje podataka crnogorskom tužilaštvu? Koliko je predmeta do sada formirano na osnovu tih podataka? Imate li okvirnu cifru koliko je podataka, dokumentacije, poruka dostavljeno crnogorskom tužilaštvu do sada iz EUROPOL-a?

Saradnja sa svim međunarodnim institucijama odvija se nesmetanim intenzitetom i tu nema mjesta ni za kakve spekulacije. Ne bih govorila o broju predmeta koji su formirani na osnovu te saradnje. Kao što sam napomenula, informacije za koje je javnost zainteresovana u svakom predmetu pojedinačno, biće saopštene kada se za to steknu uslovi.

Nakon hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, možemo li uskoro očekivati nove afere?

Ne bih govorila o aferama, već o dosljednom sprovođenju zakonskih propisa i u tom smislu definitivno mogu da kažem da ćemo nastaviti da ih primjenjujemo u odnosu na svako lice za koje se sumnja da je učinilac krivičnog djela. Zaštićenih nema, niti ih može biti. Nastavak odlučne borbe protiv svih vidova korupcije i organizovanog kriminala definitivno mogu da najavim.

Da li je u predmetima “Medenica” i “Jovanić” pokrenuta i finansijska istraga?

U oba predmeta pokrenuta je finansijska istraga istovremeno kada i krivična. I ne samo u tim predmetima. Praksa koju smo uveli kolega Novović i ja je da se bez izuzetka u svim postupcima, istovremeno kada i krivična, pokreće i finansijska istraga.

Jeste li ministru pravde, kako je to saopštio, kazali da ste lično spremni da preuzmete i rukovodite istragom ubistva urednika “Dana” Duška Jovanovića? Jeste li to uradili, te ima li pomaka u tom predmetu?

Nakon novih saznanja, dobijenih prošle godine, bila sam zadužena tim predmetom i preduzela određene radnje. Izborom na mjesto vd VDT-a razdužila sam sve predmete, pa i taj, ali sam spremna da lično preuzmem rukovođenje tom istragom ukoliko se pojave neke nove okolnosti ili dokazi, te i da sa ove pozicije dam svoj maksimum u rasvjetljavanju svih činjenica.

Imate li namjeru da provjerite izviđaje, postupanja, odluke tužilaštva u nekim ranijim velikim aferama - “Telekom”, “Možura”, “Abu dabi fond”, “Limenka”...

Već sam rekla da će u svim predmetima u kojima se pojave nove okolnosti i činjenice, koji nijesu završeni, a koji su bili arhivirani, ponovo otvoriti i u njima biti preduzete sve neoophodne mjere i radnje.

Namjerava li Tužilački savjet da promijeni mjerila za ocjenjivanje tužilaca kako konačno ne bi svi imali maksimalan broj bodova? Postoje li slabe karike u tužilačkom kadru?

Intenzivno se radi na izmjenama mjerila za ocjenjivanje tužilaca. Na taj način otklonićemo mogućnost da svi tužioci budu ocijenjeni maksimalnim ocjenama, jer definitivno razlika u njihovom radu ima i one će biti evidentirane. Takođe, time će se stvoriti pretpostavke da se odvoje tužioci koji se mogu prepoznati isključivo po rezultatima, profesionalizmu i integritetu, od onih koji još treba da rade na tome da dođu do tog nivoa.

Uz saradnike ekonomsko-finansijske struke brže ćemo završavati istrage

Da li SDT ima kapacitet da paraleleno sa svim istragama vodi i finansijske?

Zahtjevali smo izmjene zakonskih i podzakonskih propisa kako bi omogućili da svaki specijalni tužilac ima stručnog sardnika ekonomsko-finansijske struke, ali i kako bi povećali broj zaposlenih u sektoru za digitalnu forenziku za još pet službenika. Takođe, nužno je da svaki specijalni tužilac ima svog zapisničara, a sada nije takvo stanje, već deset tužilaca radi sa samo šest zapisničara. Kada se sve to omogući i istrage će se brže privoditi kraju.

Da li imate forenzičku laboratoriju u kojoj će novozaposleni u tom sektoru raditi?

Zahvaljujući dugogodišnjoj kontinuiranoj podršci američke Ambasade, kako na tehničkom tako i ekspertskom nivou kada je riječ o obukama, u toku je opremanje forenzičke laboratorije koja će se baviti digitalnim dokazima. To će biti od velikog značaja za dalji rad u borbi protiv svih vidova kriminala, zbog čega se još jednom, javno zahvaljujemo Ambasadi Sjedinjenih Američkih država na sveukupnoj podršci. Zahvaljujući saradnji sa drugim međunarondim partnerima, poput Savjeta Evrope i OEBS-a nastojimo da prevaziđemo brojne izazove sa kojima se suočavamo u svakodnevnom radu. Uz zahvalnost na dosadašnjoj, računamo na njihovu podršku i u narednom periodu, kao i na podršku Vlade koja mora obezbijediti adekvatne uslove za rad i kadrovski ojačati tužilaštvo. Napomenuću još jednom da su uslovi u kojima rade tužioci neadekvatni, da nam mnogo toga nedostaje, uključujući i pres salu u kojoj bi mogle da se održavaju i obuke. Smatram da je veoma važno da saopštim činjenicu da je u Državnom tužilaštvu vrlo teško zadržati, a kada nam odu, i dovesti stručnjaka za digitalnu forenziku i finansijske istrage. U prethodnom periodu imali smo slučajeve da su oni koji su ovdje radili na tim poslovima dobili i prihvatili ponudu iz inostranstva i otišli da rade za platu koja je deset puta veća od onoga što su ovdje dobijali.

Ozbiljno ću razmisliti o kandidaturi za VDT-a

Ukoliko bude raspisan oglas za VDT-a, da li ćete podnijeti kandidaturu?

Nastojala sam da u prethodnom periodu više od intervjua i izjava za medije o meni govore konkretni rezultati. Ne možemo zanemariti ostvarene rezultate u kratkom periodu i ukoliko nastavimo istim intenzitetom, a vjerujem da hoćemo, ozbiljno ću razmisliti i o kandidaturi za VDT-a.

Bonus video: