Marović: Pristupićemo dubljoj analizi Otvorenog Balkana i na osnovu toga će se donijeti konkretna i konačna odluka

Ona je kazala da "ništa nećemo uzeti zdravo za gotovo", i da "ako neko zagovara da postoje pozitivne stvari, onda se vjerovatno neposredno i uvjerio u to"

7203 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović poručila je da će se pristupiti dubljoj analizi projekta Otvoreni Balkan, na osnovu koje će se donijeti konkretna i konačna odluka.

Marović je kazala da "ništa nećemo uzeti zdravo za gotovo", i da "ako neko zagovara da postoje pozitivne stvari, onda se vjerovatno neposredno i uvjerio u to."

U razgovoru za RTV Nikšić, ona je dodala da Otvoreni Balkan ima i donosi određenu ekonomsku korist, te da je ova inicijativa polarizovala javno mnjenje jer se se argumenti svode uglavnom na političke.

Kazala je da se u javnosti stvara pogrešna percepcija da se zbog Otvorenog Balkana zanemaruju obaveze Crne Gore prema evropskim integracijama.

"To nije tačno. Članstvo u EU je prvi i primarni cilj Vlade Crne Gore. Drugo, ukoliko bi se pristupilo Otvorenom Balkanu, to bi bilo na određeni kratak period zbog toga što Crna Gora kad jednom pristupi EU, ima posebnu politiku prema državama nečlanicama Unije. Kažem to hipotetički, ako bi Crna Gora pristupila Otvorenom Balkanu. Kada pristupite jednom zajedničkom tržištu EU, koje je ipak na većem stepenu integrisanja u odnosu na Otvoreni Balkan, onda vi utvrđujete druge uslove u odnosu na države koje nijesu u zajedničkom unutrašnjem tržištu EU", poručila je Marović.

Bonus video: