ministar vanjskih poslova sa kolegom iz slovačke ivanom korčokom

Krivokapić: Crna Gora se vratila na lidersku poziciju u evropskoj integraciji

„Prijateljstvo i sigurnost koju Slovačka uliva Crnoj Gori daje nam dodatnu snagu da se suočimo sa izazovima u ovoj, nadamo se, završnoj fazi pregovora sa EU, što bi za ovu generaciju bio istorijski uspjeh”, rekao je Krivokapić

3090 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Četvrta posjeta visokog zvaničnika Evropske unije (EU) Crnoj Gori u dva dana jasan je znak da se država, nakon perioda stagnacije sa prethodnom vladom, vratila na lidersku poziciju u evropskoj integraciji, rekao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Krivokapić je, tokom razgovora sa šefom diplomatije Slovačke Ivanom Korčokom, kazao da su relacije dvije države mnogo više od političkih.

„Prijateljstvo i sigurnost koju Slovačka uliva Crnoj Gori daje nam dodatnu snagu da se suočimo sa izazovima u ovoj, nadamo se, završnoj fazi pregovora sa EU, što bi za ovu generaciju bio istorijski uspjeh”, rekao je Krivokapić.

Na sastanku je ocijenjeno da je Slovačka veliki prijatelj Crne Gore u svim najtežim izazovima.

“Pomagala je na najbolji mogući način tokom referenduma za nezavisnost, trasirajući put ka Evropskoj uniji”, ocijenjeno je na sastanku.

Krivokapić je kazao da Crna Gora im prioritet, obavezu i veliku šansu da ispuni standarde.

“Znamo da su u Crnoj Gori ključni brojevi 23 i 24. Uvjeren sam da će vrlo brzo doći do izbora Sudskog savjeta, vrhovnog državnog tužioca i kompletiranja Ustavnog suda”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je obaveza Crne Gore da omogući dobijanje završnih mjerila i zatvaranje poglavlja, kako bi ubrzala put ka EU.

“Iskazana je podrška Slovačke posvećenosti Crne Gore da ostvari napredak u ključnim oblastima”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, zajednički je konstatovano da je EU otvorena, kao i da je nakon perioda stagnacije potrebno ostvariti konkretne rezultate.

Krivokapić je rekao da nije mali put pređen od Crne Gore koja je bila na pogrešnoj strani istorije devedesetih godina, preko Crne Gore koja je, uz pomoć Slovačke, povratila svoju nezavisnost, do Crne Gore u NATO-u.

“Zajednički je konstatovano da nam ruska agresija na Ukrajinu pokazuje koliko je to bila istorijska i velika odluka, jer za ovih pet godina imamo period sigurnosti u Crnoj Gori”, kazali su iz MVP-a.

Kako su dodali, pohvaljena je usklađenost Crne Gore sa politikom EU, čime je država pokazala kojem sistemu vrijednosti pripada.