sjednica skupštine opštine berane

Todorović predsjednik Opštine Berane

Todorović je izabran glasovima 19 odbornika nove koalicione većine koju čine Demokratski front (DF), Demokratska Crna Gora (Demokrate), Pokret "Berane sad", Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora

31494 pregleda 26 komentar(a)
Todorović, Foto: Koalicija Za budućnost Berana
Todorović, Foto: Koalicija Za budućnost Berana

Na današnjoj sjednici Skupštine Opštine Berane za novog predsjednika Opštine izabran je Vuko Todorović iz Koalicije Za budućnost Berana.

Todorović je izabran glasovima 19 odbornika nove koalicione većine koju čine Demokratski front (DF), Demokratska Crna Gora (Demokrate), Pokret "Berane sad", Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora.

Todorović je diplomirani mašinski inženjer, a do sada je bio direktor "Vodovoda i kanalizacije" u Beranama.

Sjednicom je rukovodio predsjednik Skupštine Opštine Novica Obradović, koji je izabran 7. juna na konstitutivnoj sjednici SO koju je zakazala Vlada Crne Gore.

Todorović je u izjavi za medije rekao da će Damjan Ćulafić iz redova Demokrata najvjerovatnije biti potpredsjednik opštine, a o ostalim imenima nije želio da govori.

On je zahvalio Novoj srpskoj demokratiji i Demokratskom frontu što su mu ukazali čast da nosi listu "Za budućnost Berana", te da će biti predsjednik građana bez obzira na vjersku i političku pripadnost.

Na sjednici su polemisale odbornice Demokratske partije socijalista (DPS) Lidija Kljajić, Demokratskog fronta (DF) Vida Ivanović i poslanik liste "Berane sad" Mladen Premović.

Okupljenima se obratio i bivši predsjednik Opštine Tihomir Bogavac (Socijalistička narodna partija), a nakon toga su odbornici SNP-a napustili salu.

Kljajić je upitala odbornicu Ivanović da građane izvjesti o dogovoru između Koalicije Za budućnost Berana i Demokrata, te i na koji način će funkcionisati rotacija mjesta predsjednika na dvije godine.

Ivanović je pojasnila da nije bila učesnik pregovora, ali da je dogovor između te dvije partije da prve dvije godine predsjednik Opštine bude Vuko Todorović, a druge dvije odbornik Demokratske Crne Gore Damjan Ćulafić.

"Formiranje vlasti u Beranama- Put oko svijeta za 80 dana"

Da joj formiranje vlasti u Beranama liči na avanturistički roman Žila Verna - "Put oko svijeta za 80 dana", smatra Lidija Kljajić.

"Tačno 80 dana je danas od kako su završeni izbori u Beranama, 27. marta. Toliko su trajali pregovori, međusobna ucjenjivanja. Akteri pregovaranja su bili motivisani ličnim interesima, podjelama funkcija", kazala je Kljajić.

Ona je istakla da će taj kluba odbornika činiti sve da "zaustave propadanje Berana", a da će im ekonomski razvoj grada biti na prvom planu.

Poželjela je i SNP-u "dobrodošlicu u opozicione klupe".

Kljajić smatra da se "ovdje radi o gruboj zloupotrebi zakona i ustanove", pozivajući se na član 55 Zakona o lokalnoj samoupravi.

"Predsjednik Opštine je izvršni organ opštine, funckija je profesionalna, bira se na vrijeme od četiri godine. Danas ste prekršili zakon i Ustav, nastavili sa kršenjem koji je bio u prethodnom periodu", rekla je ona.

Dodala je i da svi koji učestvuju u "kršenju zakona" će morati da odgovaraju pred organima države. Saopštila je i da DSP neće podržati tu inicijativu i model rotirajućeg predsjednika, nazivajući to "ucjenjivačkim pristupom koji se u praksi pokazao lošim".

Na navode Kljajić, odbornica Ivanović je odgovorila da to šta će oni kao koalicija između sebe da se dogovore, "to je naš problem".

"Niti je protivustavno, niti protivzakonito. Na to da vi kao DPS preuzmete vlast, sa 17 ste pali na devet mandata, pa ne vidim neku prijetnju", kazala je Ivanović.

Bogavac: U Beranama ne očekujte podršku SNP-a

Odbornicima se obratio bivši predsjednik Opštine Tihomir Bogavac i poručio da u Beranama ne očekuju podršku SNP-a, te da građani "neće oprostiti politički avanturizam".

On je pozvao i predsjednika Opštine da pročita imena koja će zauzeti pozicije, a da ako se još uvijek nisu dogovorili, objasne zašto nisu.

"SNP neće biti dio vlasti, vidjećemo koji će period biti. Ovo je vlast sastavljena od toliko partija, a koja svaka može da odluči o njenoj sudbini", kazao je on.

Povodom vršenja vlasti u drugim gradovima sa SNP-om, Bogavac je kazao da će narednih dana imati "adekvatan odgovor".

"Demokratama na Cetinju ne smeta SDP, u Tuzima su sa Nikom Đeljošajem, u Kotoru sa Milom, a sa SNP-om su tamo gdje im trebamo. U Beranama im ne trebamo, samo da bi izašli iz naše sijenke", rekao je Bogavac.

On je Demokratama poručio da se "iz roditeljske sijenke ne može izaći, iako nismo zadovoljni kako ste ispali".

"Sa DF-om smo korektno sarađivali, zbog političkih i ličnih interesa smo prekinuli prijateljstvo. Građani znaju šta je SNP proteklih godina uradio za ovaj grad", istakao je Bogavac.

Novom predsjedniku Opštine Todoroviću je poručio "neka ti je Bog u pomoći sa ovakvom podrškom". "Što bi narod rekao- sami pali sami se ubili", kazao je on.

Premović: Zauzeću neku funkciju, građani su mi dali povjerenje

Nosilac liste "Berane sad" Mladen Premović odgovorio je na navode Kljajić da se Premović "kako su čuli, bavi ucjenama ovih dana i traži određeno mjesto", da će zauzeti neku funkciju, te da su mu građani dali povjerenje.

On je polemisao sa odbornicom DPS-a, a na navode Bogavca kazao da je bivši predsjednik Opštine bio izabran voljom SNP-a, a ne voljom građana.

Premović je obećao da će biti potpora budućem gradonačelniku i Todoroviću i Ćulafiću, te da Todorović u njima ima sigurnog saborca.

"Svi ćemo biti složni u očuvanju izborne volje građana. Što se tiče vašeg (DPS) vođenja grada, svjedok je fabrika celuloze. Abazović da se slika ispred fabrike, kao da je otišao u Ukrajinu", kazao je Premović.

Prema njegovim riječima, "nikad slobodnije i ljepše nije bilo nego u doba Zdravka Krivokapića", poručujući Kljajić da ih "boli Krivokapić, ustoličenje mitropolita Joanikija", te im je zbog toga "vjerujući narod zamjerio".

Kljajić je komentarisala i program "Evropa sad", ističući da ćemo "imati problem u narednim mjesecima da isplatimo plate".

"Nećemo uticati na taj program, ali državu ćemo morati da zadužimo ponovo, jer ionako prezaduženi, zadužila nas je ta neodgovorna družina jos više", rekla je Kljajić.

Na to je Premović upitao da li je "ikad ikome kasnila plata u vrijeme Krivokapića", te poručio odbornici DPS-a da se DPS na vlast vratio "trgovinama".