Miljanić - Timonije: Podrška antikorupcijskim inicijativama

"Očekujemo da će Strategija podrazumijevati analizu konkretnih indikatora na tom planu, a uspjeh zavisi i od reforme cjelokupnog društva, kako bi se stanje na terenu mijenjalo", kazao je ambasador Francuske

904 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije podržao je antikorupcijske inicijative koje realizuje 43. Vlada Crne Gore i ponudio pomoć njegove države u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

To se navodi u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja i dodaju da je Timonije tokom sastanka sa ministrom Zoranom Miljanićem istakao da "Francuska sa simpatijama gleda na projekte koje Vlada planira da realizuje na planu borbe protiv korupcije" i ponudio tehničku i ekspertsku podršku.

"Očekujemo da će Strategija podrazumijevati analizu konkretnih indikatora na tom planu, a uspjeh zavisi i od reforme cjelokupnog društva, kako bi se stanje na terenu mijenjalo", kazao je Timonije.

On je pozvao Miljanića u zvaničnu posjetu Parizu, naglašavajući da bi saradnja sa institucijama Francuske mogla biti od velike koristi u praktičnoj realizaciji antikorupcijskih inicijativa u Crnoj Gori.

Miljanić je govorio o pripremama za formiranje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije i naglasio da će u sastav, pored predstavnika institucija izvršne vlasti, ući i predstavnici tužilaštva, sudstva, privrednih asocijacija i civilnog sektora.

"Zahvaljujući ambasadoru Timonijeu na obećanoj podršci, Miljanić je naglasio da očekuje brzo konstituisanje Savjeta i izradu Strategije, koja će biti “prvi dokument takve vrste u Crnoj Gori”. Sagovornici su se saglasili da od uspješnosti antikorupcijskih inicijativa zavisi evropski put Crne Gore, kao i da bi napredak mogao biti vidljiv već u jesenjem izvještaju Evropske komisije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: