misija oebs-a u crnoj gori i vrhovno državno tužilaštvo

Potpisan Memorandum o razumijevanju u cilju podrške projektu praćenja suđenja

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag je objasnila da projekat podrazumijeva praćenje suđenja posmatranjem sudskih saslušanja i pregledom spisa predmeta. Prikupljeni podaci se obrađuju nakon konsultacija sa sudijama i tužiocima, a trenutno se prate 43 predmeta koji su prvenstveno u nadležnosti Specijalnog tužilaštva

813 pregleda 1 komentar(a)
Foto: OEBS
Foto: OEBS

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag i vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović potpisale su danas Memorandum o razumijevanju.

Iz OEBS-a je pojašnjeno da će Memorandum dodatno doprinijeti efikasnoj implementaciji tekućeg trogodišnjeg projekta "Podrška efikasnijem sprovođenju pravde u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije kroz praćenje suđenja", koji finansira Evropska unija, a sprovodi Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Projekat je dio regionalnog projekta, koji se takođe sprovodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu.

Vag je objasnila da projekat podrazumijeva praćenje suđenja posmatranjem sudskih saslušanja i pregledom spisa predmeta.

Prikupljeni podaci se obrađuju nakon konsultacija sa sudijama i tužiocima, a trenutno se prate 43 predmeta koji su prvenstveno u nadležnosti Specijalnog tužilaštva.

"Projekat uključuje i analizu medija, koja istražuje kako mediji izvještavaju o tekućim slučajevima i kada može biti narušena nezavisnost tužilaštva. Nadam se da će nalazi i preporuke projekta podržati efikasnije sprovođenje pravde u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, što može biti od koristi ne samo tužiocima, već i drugim važnim akterima u sektoru pravde", kazala je Vag.

Jovanović je pozdravila potpisivanje Memoranduma i istakla da i na ovaj način Državno tužilaštvo pokazuje da je u potpunosti otvoreno da dâ pun doprinos projektu. Ona se istovremeno zahvalila na kontinuiranoj podršci koju Državno tužilastvo dobija od Misije OEBS-a, ukazujući na spremnost Misije da im pruži podršku obezbjeđivanjem profesionalne opreme za konferencijsku salu.

"U potpunosti sam uvjerena da bi to u velikoj mjeri doprinijelo povećanju transparentnosti državnotužilačke organizacije", kazala je Jovanović i dodala da je neophodna i podrška Uprave za katastar i državnu imovinu koja bi trebalo da im pomogne u obezbjeđivanju adekvatnog prostora.

Vag i Jovanović su, takođe, razgovarale o načinima borbe protiv govora mržnje i tekućim i budućim zajedničkim aktivnostima u vezi sa nasiljem u porodici rodno zasnovanim nasiljem, trgovinom ljudima, zaštitom djece od onlajn eksploatacije i policijskim radom vođenim obavještajnim podacima.