"zahvaljujući dugogodišnjem zalaganju"

FORCA: Godinu dana od povratka maslinjaka Valdanos, Vladi upućena inicijativa za otklanjanje prepreka u tom procesu

"Glasanjem o zakonu pokrenut je postupak koji će trajati do 2024. godine pa s toga pozivamo vlasnike koji još nisu započeli ovaj postupak da ga što prije otpočnu"

2219 pregleda 4 komentar(a)
Uvala Valdanos, Foto: Shutterstock
Uvala Valdanos, Foto: Shutterstock

Nova demokratska snaga FORCA je saopštila da je prije godinu dana uspješno realizovala jedan od "programskih ciljeva od svog osnivanja" povratak maslinjaka Valdanos, koji je, kako navode, zahtijevao rad i odricanje do usvajanja ovog zakona, ali i da je Vladi Crne Gore uputila inicijativu sa predlozima za otklanjanje "besmislenih prepreka u nesprovođenju Zakona o povratku Valdanosa.

U saopštenju poručuju da je Zakon o povraćaju maslinjaka, "zahvaljujući dugogodišnjem zalaganju Nove Demokratske Snage FORCA", Skupština usvojila sa 49 glasova, "čime je okončana dugogodišnja politička bitka za identitet Ulcinja", ali i da proces vraćanja maslinjaka ima "nepotrebne potrebe".

"I pored nerazumne dugotrajnosti procesa, Forca je postupila sa najvećom željom i voljom da vrati maslinjak Valdanos čime je realizovala jednu od glavnih programskih tačaka. Glasanjem o zakonu pokrenut je postupak koji će trajati do 2024. godine pa s toga pozivamo vlasnike koji još nisu započeli ovaj postupak da ga što prije otpočnu", poručuju iz Force u saopštenju.

Neki od problema su, kako navode, mali broj postupaka koji je pravosnažno okončan i to krivicom Uprave za katastar, nepoštovanje zakonom propisane rokove za odlučivanje po podnijetim zahtjevima i "Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa CG odugovlači postupke kada za to ne postoji niti jedan zakonom propisani razlog."

"Nova Demokratska Snaga FORCA ponovo poziva Vladu CG da što prije odobri naše prijedloge da se bivšim vlasnicima i njenim naslednicima omogući povratak svoje imovine u cjelini. FORCA će se maksimalno zalagati svim svojim kapacitetima kako bi vlasnici Valdanosa ubirali svoje plodove za dobrobit svojih porodica", zaključuje se u saopštenju.