predsjednica skupštine sa ministrom vanjskih poslova slovačke

Đurović - Korčok: Snažna podrška evropskih zvaničnika regionu preduslov je dugoročne stabilnosti i prosperiteta

"Predsjednica Đurović je kazala da postoje velike ambicije i entuzijazam u pogledu ispunjavanja obaveza u poglavljima 23 i 24 i podijelila uvjerenje da će politički akteri u predstojećem periodu dijalogom doći do ključnih imenovanja u pravosuđu"

1648 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke Ivanom Korčokom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, "uz obostrano zadovoljstvo činjenicom da je podrška Slovačke od svekolikog značaja za proces pristupanja Crne Gore u EU," Đurović je saopštila da je nova parlamentarna većina "snažno opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima kako bi uspješno okončala proces pristupnih pregovora i postala prva sljedeća članica EU."

Ona je, kako navode, istakla da je "snažna politička podrška Slovačke na tom putu od posebnog značaja i izrazila očekivanje da će frekventan dijalog na najvišem nivou doprinijeti realizaciji strateških interesa Crne Gore."

"Predsjednica Đurović je kazala da postoje velike ambicije i entuzijazam u pogledu ispunjavanja obaveza u poglavljima 23 i 24 i podijelila uvjerenje da će politički akteri u predstojećem periodu dijalogom doći do ključnih imenovanja u pravosuđu", piše u saopštenju.

Đurović je, "ističući tradicionalno dobre odnose dvije zemlje", navela da Crna Gora "izuzetno cijeni kontinuiranu i dugotrajnu podršku Slovačke koja je iskazana kroz predsjedavanje ove države Višegradskom grupom 2019. godine i izrazila očekivanje da će i naredno predsjedavanje Slovačke ovom inicijativom biti plodotvorno za našu državu."

Na sastanku je, kako je saopšteno, bilo riječi i o aktuelnom geopolitičkom kontekstu, i u tom smislu, akcentovana je važnost integracije regiona Zapadnog Balkana u EU.

„Snažna podrška evropskih zvaničnika regionu preduslov je dugoročne stabilnosti i prosperiteta naših država. Ubrzana evropska perspektiva zasnovana na zaslugama, a posebno za države koje su jasno demonstrirale potpunu usaglašenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, predstavlja jedini odgovor i garant i naše i evropske stabilnosti“, kazala je Đurović, piše u saopštenju.

Tokom sastanka, Korčok je ocijenio da je politička stabilnost od naročite važnosti u procesu pregovaranja i naglasio "da Crna Gora kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovaranja, može računati na snažnu podršku Slovačke u procesu pristupanja."

"On je pozdravio čvrstu opredijeljenost naše zemlje u pogledu spoljnopolitičke aspiracije, ističući da Crna Gora treba da nastavi sa reformskim procesima u pogledu jačanja vladavine prava. Tokom razgovora, ministar Korčok je pohvalio jasnu opredijeljenost naše zemlje u pogledu agresije Rusije na Ukrajinu", piše u saopštenju.

Zajednički je konstatovano da dvije zemlje imaju "značajne potencijale za produbljivanje ekonomske saradnje", a sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori, Boris Gandel.