"Crna Gora nastoji da bude odgovoran partner, uprkos značajno pogoršanom stanju u regionu usljed uticaja trećih strana"

"Obostrano je iskazana spremnost za jačanje saradnje u svim oblastima, posebno ekonomiji, što će osnažiti veze dvije države čiji su diplomatski odnosi uspostavljeni na današnji dan prije 16 godina"

2391 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa španskim državnim sekretarom za Evropsku uniju (EU) Paskualom Navarom.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, Đukanović se sa Navarom sastao po dolasku u Ohrid, gdje učestvuje na Prespanskom forumu za dijalog 2022.

Navaro je, kako navode, uz ocjenu o "sjajnim bilateralnim odnosima Crne Gore i Španije" najavio otvaranje Kancelarije Kraljevine Španije u Podgorici, sa otpravnikom poslova, "što cijeni posebno značajnim u susret španskog predsjedavanja EU naredne godine."

"On je naglasio da će jedno od glavnih pitanja tokom predsjedavanja biti proširenje uz poruku da će Španija dati sve od sebe da podrži Crnu Goru na tom putu. Nadamo se da ćemo ostvariti zajednički napredak i možete računati na našu podršku istakao je Navaro", piše u saopštenju.

Đukanović je, kako je saopšteno, kazao da Crna Gora "veoma poštuje podršku Španije evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona."

"Crna Gora, ističe Predsjednik, nastoji da bude odgovoran partner, promoter evropskih vrijednosti i multikulturalizma, sa visokom podrškom građana za članstvo u EU, uprkos značajno pogoršanom stanju u regionu usljed dugotrajućeg hibridnog uticaja trećih strana. U tom kontekstu nam je važna i podrška Španije, poručio je Predsjednik", piše u saopštenju.

Dodaje se da su se Đukanović i Navaro saglasili o potrebi intenziviranja dijaloga na najvišem nivou, "uz ocjenu o već veoma dobrim i bliskim odnosima Predsjednika Crne Gore i premijera Španije Sančeza, koji će imati priliku za susret naredne nedjelje u Briselu i krajem mjeseca na Samitu NATO u Madridu."

"Obostrano je iskazana spremnost za jačanje saradnje u svim oblastima, posebno ekonomiji, što će osnažiti veze dvije države čiji su diplomatski odnosi uspostavljeni na današnji dan prije 16 godina", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: