Konjević: NATO je jedinstven u smislu da pomogne Ukrajini, Putinov režim narušio sve što se radilo 70 godina

Konjević je kazao da se takođe razgovaralo u dijelu novih okolnosti kako NATO da pripremi sebe u onome što je njegov zadatak

8638 pregleda 23 komentar(a)
Konjević, Foto: Ministarstvo odbrane
Konjević, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Raško Konjević rekao je nakon sastanka Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane u Briselu da je današnji susret održan u specifičnim okolnostima u situaciji kada je već tri mjeseca agresija Rusije na Ukrajinu.

"Ono što je danas bila ključna poruka sa sastanka ministara odbrane jeste da je NATO jedinstven u smislu da politički, ekonomski, bilateralno, vojno, pomogne Ukrajini jer je pomoć zaista neophodna imajući u vidu da nažalost Rusija ovakvom orijentacijom, odnosno Putinov režim je narušio sve ono što se 70 godina radilo u smislu međunarodnog poretka", istakao je Konjević u izjavi za medije koju je dostavilo Ministarstvo odbrane.

On je dodao da se takođe razgovaralo u dijelu novih okolnosti kako NATO da pripremi sebe u onome što je njegov zadatak.

"A to je da eventualno ukoliko bi neko imao namjeru, mislim na Rusiju, da prelije ovu krizu na neku od NATO zemalja, kako na adekvatan način da se pripremi, i u trećem dijelu ono što je razgovarano jeste u dijelu finansiranja i obaveza koje su preuzete sa samita u Velsu da države članice izdvajaju dva posto BDP za svoje odbrambene budžete. Kao što znate i danas smo informisali saveznike da smo tu odluku već donijeli i da ćemo od 2023. godine doseći taj nivo, jasno ukazujući da ćemo značajan dio tog novca, od 20 do 25 posto i dalje koristiti, još snažnije za modernizaciju naše vojske i ukupnog sistema odbrane", rekao je Konjević.

Bonus video: