Midorović: Budva ušla u sezonu uz probleme i bez strategije razvoja turizma

Midorović je pitala i da li se “Ceremonijom otvaranja sezone” u junu zvanično priznalo da se sezona sastoji od samo par mjeseci usred ljeta "ili je taj datum odabran kao uvertira za izbore koji se, ipak, ne desiše dan poslije te fešte"

2484 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Budva je uveliko ušla u još jednu turističku sezonu, nesigurnu zbog mnogih okolnosti na koje ne možemo uticati, ali ono što je neoprostivo su problemi vezani za turizam koji se provlače već decenijama i postaju hronična bolest našega grada, a koji možemo lako riješiti, kazala je potpredsjednica budvanskog odbora Demokratske Crne Gore Iva Midorović.

Ona smatra da ne vrijede hoteli sa pet zvjezdica, nove zgrade i sređeni privatni smještaj kada gosti zakorače u buku, haos i nered, te da je to neophodno srediti kako zbog kvaliteta grada kao turističke destinacije, tako i zbog kvaliteta življenja domicilnog stanovništva.

Kao najveće probleme ističe čistoću, buku i gradilišta koja rade uprkos zabrani.

"Prva stvar je čistoća. Mogu da razumijem mnoge stvari za koje opravdanje može biti nedostatak finansijskih sredstava ili nemogućnost izvođenja nekih zahtjevnijih mjera, ali metla i voda nisu nedostižni ni u mnogo siromašnijim opštinama. Druga stvar je buka i nedostatak kontrole iste. Treća stvar je da su mnoga gradilišta još uvjek aktivna, uprkos zakonskoj odredbi da miruju tokom sezone", navodi Midorović u saopštenju.

Ističe da Budva i dalje nema strategiju razvoja turizma i da bi lokalne turističke organizacije trebalo da profunkcionišu kao destinacijske menadžment organizacije, "koje bi na adekvatan način povezale turističke menadžment kompanije i javni sektor, a mi ove godine imamo situaciju da opština još nije formirala tijelo za praćenje turističke sezone, što se i da zapaziti na svakom koraku".

Midorović je pitala i da li se “Ceremonijom otvaranja sezone” u junu zvanično priznalo da se sezona sastoji od samo par mjeseci usred ljeta "ili je taj datum odabran kao uvertira za izbore koji se, ipak, ne desiše dan poslije te fešte".

"Mene, kao žiteljku Budve, mnogo više je zaboljelo što je proslava napravljena u najboljem maniru DPS-a iz onog perioda apsolutne moći. Stolovi za ljude koji mogu da priušte večere od preko par hiljada eura a svi drugi iza ograde koja je opasala javni trg, trg koji pripada svima nama i onima koji su naš grad odabrali za mjesto svog odmora. Grad poput Budve treba voditi na način da se uvaže prvo njegovi stanovnici a zatim oni koji nam, dolazeći u njega, omogućuju da zaradimo i živimo. Dok se ne shvati da se svako opštinsko preduzeće finansira zahvaljujući tome što se budžet puni od turizma mi nećemo promjeniti mnoge bitne stvari. Voljela bih da se bar jednom u našoj zemlji i našem gradu preskoče političke igre i partijski interesi i da se radi za građane", poručila je Midorović.

Bonus video: