Abazović: Što potpišem to će se sprovesti, ako zbog toga nemamo saradnju onda da se pozdravljamo

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je tokom izlaganja Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nazvao Crkvom Srbije, zbog čega su reagovali neki članovi Vlade

89996 pregleda 148 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.06.2022. 16:00h

Vlada je naknadno u dnevni red uvrstila Informaciju o odnosu države i vjerskih zajednica.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević je kazao da bi ta tačka trebalo da ide na Komisiju jer nije tolika žurba.

Premijer Dritan Abazović je predložio da tačka ostane jer ništa sporno nema u njoj.

"Sve što možemo da uradimo sada, treba da uradimo sada", kazao je Abazović.

Konjević smatra da je s razlogom zaobiđena Komisija i to neće doprinijeti dijalogu i dogovoru.

On je kazao da ovu informaciju vidi prvi put. i da jedina vjerska zajednica koja nije navedena u tekstu je Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

Rekao je da je u u predloženom zaključku navedeno da je "Vlada razmotrila informaciju o nastavku pregovora...".

"Ova Vlada nikad nije obaviještena prije ove informacije da je bilo nekih pregovora", kazao je Konjević.

Dodao je da su imali neke razgovore na ovu temu, ali nije bio dogovor da se uradi to na ovakav način.

Premijer je odgovorio da su na užem kabinetu imali "iskaz" da Ministarstvo pravde treba da pripremi ovakvu informaciju.

"Ovdje se ne govori o ničemu suštinskom, već o činjeničnoj stvari i tendenciji koja postoji u koalicionom sporazumu da će se ići ka regulisanju odnosu sa vjerskim zajednicama, podrazumijeva se sa svim registrovanim vjerskim zajednicima. Zašto informacija nije došla na Komisiju ne znam, ali ovo što vidim nije manjkavost, već doprinos da u dobroj atmosferi otvorimo tu temu", naveo je Abazović.

Kazao je da postoji tim da pripremi tekst, a tu je i tema Temeljnog ugovora koja je u Crnoj Gori otvorena već duži vremenski period.

"Tendencija da mi oko ovoga odvučete još dva ili tri mjeseca se neće desiti", poručio je Abazović.

On je zadužio ministra pravde da na narednoj sjednici Komisije dostavi širu informaciju i da oni koji treba da nastave razgovore i izvijeste o učinku, bez obzira na učinak.

"Ovdje smo da završavamo stvari. Bilo kakvo prolongiranje neće biti moguće. Dobićete izvještaj, odštampani su i Temeljni ugovor i svi ostali, napravljen je komparativni pregled šta sadrže neki potpisani i neki koji treba da se potpišu.... Tendencija po sistemu 'nikad kući' za mene nije prihvatljiva", rekao je Abazović.

Ministar pravde Marko Kovač pročitao je djelove informacije, jer smatra da djelovi su istrgnuti iz konteksta.

"Ministarstvo pravde je odlučno da vodi dijalog sa svim zainteresovanim vjerskim zajednicama koje su shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti upisane u jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednicu. Ministarstvo će kroz Direktorat za saradnju sa vjerskim zajednicama nastaviti da baštini i jača međuvjerski sklad, afirmiše razlike kao prednost, uvažava sekularno uređenje i poštuje sve vjerske zajednice, nezavisno od političke pripadnosti", naveo je Kovač.

On je kazao da ne zna kako može neko da ima nešto protiv ovakve informacije.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da metodološki ovo nije informacija. On je tokom izlaganja Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nazvao Crkvom Srbije, zbog čega su reagovali neki članovi Vlade.

"Naziv Temeljni ugovor postoji samo za državne subjekte, a Crkva Srbije jeste državni subjekt i to nelegalni subjekt u tom smislu, državnom smislu i ne može imati Temeljni ugovor", rekao je Krivokapić.

On je članovima Vlade koji su negodovali poručio da ga puste da priča jer "zna nešto više o tome" i da mu "niko nije donio diplomu na pumpi u Zatonu".

Prema njegovim riječima, EU traži da se ova crkva ne favorizuje, nego da se uvede u zakon i red.

Krivokapić je kazao da se ne može preko koljena potpisati Temeljni ugovor i da on traži konsenzus.

"Ovo nije otezanje, predsjedniče Vlade, već je priroda ovog problemna takva, a ostavio nam ga je DPS i oni prije DPS-a", naveo je Krivokapić

Abazović je odgovorio da priča o Temeljnom ugovoru nije preko koljena, nego je proces započeo 2012. godine "kad ste vi bili u Vladi".

"Problem tih razmjera o kojima govorite je Vaša individualna percepcija. Problem ne postoji, ni u jednom segmentu. Ugovor (sa SPC) koji treba da se potpiše identičan je ugovorima koji su potpisani sa drugim zajednicama i ne može da bude iznad Ustava i iznad zakon Crne Gore. Nema ovdje nikakvih obećanja, bojim se da postoje obećanja s druge strane da se to nikad neće završiti", poručio je Abazović.

On je dodao da će za ono što kaže ili potpiše uložiti zadnji atom da se to sprovede u djelo.

"Ako to podrazumijeva da nemamo više saradnju, vrijeme je da se pozdravljamo", kazao je Abazović.

On je ocijenio da nije problem Temeljni ugovor, nego "želja da se sprečava evropska agenda, da zemlja ne ide naprijed, da zemlja ima otvorene rane, da imamo podjele...

"Ako zbog toga treba da se razdvojimo, ja sam tu", poručio je Abazović.

Bonus video: