Podrška Crne Gore evroatlantskim i evropskim integracijama BiH

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je Konjević istakao da je Crna Gora posvećena unapređenju dobrosusjedskih odnosa što je, između ostalog, sastavna komponenta doprinosa regionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti

1546 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PR služba Ministarstva odbrane
Sa sastanka, Foto: PR služba Ministarstva odbrane

Poruka otvorenih vrata Evropske unije (EU) za zemlje Zapadnog Balkana bila bi podstrek za dalje reformske procese, kazao je ministar odbrane Raško Konjević na sastanku sa ambasadorom Bosne i Hercegovine (BiH) u Crnoj Gori, Branimirom Jukićem.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je Konjević istakao da je Crna Gora posvećena unapređenju dobrosusjedskih odnosa što je, između ostalog, sastavna komponenta doprinosa regionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti.

"On je istakao punu podršku Crne Gore evroatlantskim i evropskim integracijama BiH i naglasio da bi poruka otvorenih vrata EU za zemlje Zapadnog Balkana bila podstrek za dalje reformske procese“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su istakli da vjeruju da će odbrambena saradnja dvije države biti uspješna u budućnosti kao i do sada.

Oni su posebno naglasili važnost priprema za operacije podrške miru u Centru za obuku Oružanih snaga BiH (PSOTC), gdje pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) pohađaju različite vrste kurseva i seminara.

"Takođe, mobilni trening timovi OS BiH u Crnoj Gori provjeravaju poznavanje engleskog jezika po NATO standardima, a zajednički se radi i na osposobljavanju timova VCG za autonomno buduće testiranje“, navodi se u saopštenju.

Konjević i Jukić razgovarali su i o refleksijama koje na međunarodni mir i stabilnost ima invazija Rusije na Ukrajinu.

Bonus video: