Konjević: Zakon o Vladi treba da na adekvatan način uredi brojna pitanja koja su do sad izazivala nedoumice

"Važno je da poštujemo rokove prilikom izrade akta, odnosno plan da zakon bude na prvom jesenjem zasijedanju Skupštine Crne Gore“, kazao je Konjević članovima Radnog tijela

2793 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku Raško Konjević poručio je da Zakon o Vladi treba da na adekvatan način uredi brojna pitanja koja su do sada izazivala nedoumice i davale mogućnost za djelovanje suprotno demokratskim standardima i principima.

Konjević je, kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, to ocijenio na konstitutivnoj sjednici Radnog tijela za pripremu predloga tog akta, kojoj je prisustvovao i ministar javne uprave Maraš Dukaj.

„Pred vama je veliki izazov ali i prilika da, po prvi put, predložite na koji način Vlada treba da funkicioniše, da bi pokazala suštinsku posvećenost vladavini prava i zrelost donosilaca odluka. Važno je da poštujemo rokove prilikom izrade akta, odnosno plan da zakon bude na prvom jesenjem zasijedanju Skupštine Crne Gore“, kazao je Konjević članovima Radnog tijela, navodi se u saopštenju Vlade.

Konjević je kazao da će, osim preciznog uređenja ovlašćenja i nadležnosti Vlade, ovim Zakonom biti definisan odnos između Skupštine i Vlade, kao i odnos u pogledu nadležnosti i ovlašćenja između Vlade i Predsjednika Crne Gore.

On dodaje da će zakonom biti definisana ovlašćenja Vlade u takozvanom tehničkom mandatu.

Dukaj je, kako je saopšteno, kazao da je priprema ovog propisa prioritet Ministarstva javne uprave.

“Preuzimajući resor javne uprave prva tačka agende bila je što prije formirati Radni tim za pripremu Predloga zakona o Vladi i uložiti sve napore da se u crnogorskom zakonodavstvu po prvi put urede sva pitanja od značaja za organizaciju i funkcionisanje Vlade kao izvršne vlasti. Pripremom Predloga zakona o Vladi, Ministarstvo javne uprave, kao i 43. Vlada Crne Gore pokazuje zrelost i ozbiljnost svog djelovanja, što će u krajnjem rezultirati da ova i svaka buduća Vlada u skladu sa najboljim praksama i principima dobrog upravljanja vrši svoju funkciju otvoreno i usmjereno prema građankama i građanima Crne Gore”, poručio je Dukaj u saopštenju.

Na sastanku je, kako navode, konstatovano "da bi bilo dobro da se paralelno sa izradom Zakona o Vladi radi i na Zakonu o Skupštini i apelovali na parlament da što prije krene sa ovom aktivnošću."

"Nakon što Vlada da saglasnost na nacrt Zakona o Vladi, shodno proceduri, on će biti stavljen na javnu raspravu, kako bi se dobio dodatan kvalitet i zainteresovanoj javnosti dala prilika da učestvuje u kreiranju ovako važnog akta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: