Stjepović: Zorici Kovačević po sili zakona prestao mandat na funkciji predsjednice Opštine Danilovgrad

Kovačević je, kako je saopšteno, nakon toga, "u par rečenica nemušto odgovorila, saopštavajući da je tražila mišljenje Ministarstva javne uprave da li se na nju primjenjuje Zakon o radu ili Zakon o državnim službenicima i namještenicima"

5755 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Press centar Demokrata
Foto: Press centar Demokrata
Predsjednik danilovgradskog odbora Demokratske Crne Gore Duško Stjepović na danas održanoj sjednici Skupštine opštine Danilovgrad poručio je da je predsjednica Opštine Zorica Kovačević navršila 66 godina života i najmanje petnaest staža, čime po sili zakona mora da prestane mandat na toj funkciji.
“Da li ste obavijestili predsjednika Skupštine opštine da ste dana 11. maja 2022. godine, time što ste navršili 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ispunili uslove iz člana 164 stav 1 tačka 1 Zakona o radu, čijom primjenom Vam je morao prestati mandat na funkciji predsjednice Opštine Danilovgrad po sili zakona? Ukoliko to, pak, do sada nijeste učinili, kojom argumentacijom pravdate nepostupanje po izričitim i imperativnim normama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o radu i da li osjećate da ste kompromitovali svoja moralna načela zbog, blago rečeno, ignorisanja zakonskih obaveza, sa očiglednom namjerom što dužeg boravka na funkciji predsjednice Opštine?”, upitao je Stjepović.
Dalje, Stjepović je upitao Kovačević da li je svjesna da njeno "kršenje navedenih propisa može proizvesti znatne štetne posljedice koje mogu nastupiti za Opštinu Danilovgrad u slučaju da zainteresovana pravna i fizička lica pred nadležnim sudovima pokrenu odgovarajuće postupke osporavanja njenih akata koje je donijela kao predsjednica Opštine nakon što joj je po sili zakona prestao mandat?"
Stjepović je, kako se navodi u saopštenju, javnost obavijestio da je dana 11. maja 2022. godine, predsjednica Opštine, gospođa Zorica Kovačević, napunila je 66 godina.
"Uz to, iako nismo imali uvid u bilo kakve dokaze, samo se na osnovu radne biografije predsjednice može osnovano zaključiti da ispunjava i drugi zakonski uslov: da izvjesno ima najmanje 15 godina staža osiguranja. Dakle, jasno je da se već puni mjesec dana gospođa Zorica Kovačević nalazi protivzakonito na čelu danilovgradske Opštine. Naravno, ako bismo rekli da nas iznenađuje da DPS i njegovi predstavnici nešto nezakonito rade, ne bismo bili iskreni. Nikoga u Crnoj Gori, a ni van nje, to ne iznenađuje”, kazao je on.

Dalje dodaje da bi se "možda moglo i pogledati kroz prste da se radi o predstavnici političkog subjekta koji nas je za 32 godine upravljanja Danilovgradom unaprijedio i pozlatio."

“Međutim, kao perjanica politike koja nas je unazadila makar 50 godina, zaslužila je davno da ode. I to na izborima da ode. Na izborima koje su, upravo iz straha od naroda, zajedno i zakulisnim dogovorima sa novim koalicionim partnerima iz Ure i SNP-a, protivustavno, protivzakonito i protivpravno odložili. No, bilo kako bilo, pozivam cijelu danilovgradsku i crnogorsku javnost da u svoj fokus stavi ovo pitanje, jer ako se sva “kuka i motika” digla na tadašnjeg predsjednika Opštine Nikšić, koji je na kraju, potpuno opravdano, i morao da ode sa funkcije iz istog razloga, Demokratska partija socijalista ništa veće uspjehe nema ni u Danilovgradu da bi njeni funkcioneri, kršeći zakon, ostajali duže na funkciji nego što im to po pravu pripada”, zaključio je Stjepović.

Kovačević je, kako je saopšteno, nakon toga, "u par rečenica nemušto odgovorila, saopštavajući da je tražila mišljenje Ministarstva javne uprave da li se na nju primjenjuje Zakon o radu ili Zakon o državnim službenicima i namještenicima."

"Međutim, ako je tu dilemu imala, postavlja se pitanje zašto mišljenje nije tražila nekoliko mjeseci pred 66. rođendan, već mjesec i kusur dana nakon njega. Dakle, Kovačević nas ovim nespretnim odgovorom nije ubijedila. Nije ubijedila nikoga, pa ni samu sebe, nego se još više zapetjala”, zaključuje Stjepović.

Bonus video: