Ivanović nudio javni dijalog, ne posredovanje

Ideju o konferenciji na temu uslova za fer izbore po preporukama OEBS-a, DPS je preko svoje propagande predstavio kao tajni plan
326 pregleda 14 komentar(a)
Tarzan Milošvić, Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Tarzan Milošvić, Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.10.2017. 05:37h

Nezavisni dnevnik “Vijesti” odustao je od organizovanja konferencije “Preporuke ODHR - kako do neupitnih izbora”, nakon što su iz Demokratske partije socijalista (DPS) odbili da na njoj učestvuju predsjednik Milo Đukanović ili Duško Marković.

Odgovarajući na poziv direktora “Vijesti” Željka Ivanovića da lideri DPS-a učestvuju na konferenciji, politički direktor te partije Tarzan Milošević rekao je da smatra izlišnim učešće na konferenciji “jer za njih posvećenost dijalogu znači prije svega privrženost snaženju institucija”.

Ivanović je u pozivu obrazložio da je cilj konferencije okupljanje lidera svih parlamentarnih stranaka kako bi na istom mjestu i prostoru bio otvoren dijalog. Dio prorežimskih medija objavio je juče da je nudio “posredovanje u rješavanju političke krize”.

Ivanović tvrdi da je DPS još jednom grubo zloupotrijebio svoju propagandu u pokušaju da “iskompromituje inicijativu koja bi za svaku demokratsku stranku bila neupitna”.

“Našu ideju da se organizuje konferencija na jednu aktuelnu društvenu temu, kao što su fer izbori, DPS je preko svoje propagande predstavio kao tajni plan Željka Ivanovića, da umjesto komesara Johanesa Hana ili američkog diplomate Brajana Hojt Jia, u nekoj hotelskoj sobi, privede sve lidere parlamentarnih stranaka i riješi njihov višemjesečni spor pokretanjem dijaloga između njih!? Zanemaruje se da je inicijativa vezana za konferenciju, da je to javni događaj i da su dosad naši mediji organizovali mnogo sličnih skupova na važne društvene teme”, kazao je Ivanović, navodeći da je u pismu Miloševiću istakao da konferencija nema “nikakve veze sa željom za posredovanjem između vlasti i opozicije”.

“Sastavni dio našeg posla je da otvaramo važna društvena pitanja, i kroz tekstove, i kroz analize i komentare, ali i na ovaj način, preko konferencija i okruglih stolova. DPS drugačije vidi ulogu medija i mi smo po tom pitanju nesaglasni već 28 godina. Ponadao sam se da je prošlo ili da prolazi vrijeme kada je DPS svoje učešće u emisijama, intervjuima, na konferencijama, vidio na način da one imaju smisla i njihovu podršku samo ako DPS postavlja pitanja i daje odgovore. To je loše za zemlju koja je već član NATO saveza i stremi ka članstvu u EU, jer ti procesi od najveće, a time i najodgovornije partije iziskuju mnogo veću ozbiljnost”, kazao je on.

Odbijajući učešće lidera DPS-a na konferenciji, Milošević je kazao i da će ta stranka nastaviti da bude posvećena dijalogu te da je zbog toga formirana Radna grupa za implementaciju preporuka OEBS/ODIHR.

“Poslanički klub DPS je predložio sastav svog tima u Radnoj grupi, koja bi okupila predstavnike svih parlamentarnih partija na ovom zajedničkom poslu. Zadovoljstvo mi je da vas obavijestim da smo u konsultacijama s našim koalicionim partnerima dobili potvrdu njihove spremnosti da sa DPS participiraju u ovoj inicijativi. Vjerujemo da će i rukovodstva opozicionih partija imati političkog rafinmana za ovaj predlog, ne dovodeći ga u vezu sa svojim odnosom prema redovnom radu parlamenta”, navodi se u odgovoru Miloševića.

Bonus video: