Potpredsjednici SNP izabrani spornim kvorumom?

Joković je kazao da SNP treba da izabere još dva potpredsjednika od onih koji nisu došli na sjednicu
319 pregleda 10 komentar(a)
Glavni odbor SNP, Foto: Filip Roganović
Glavni odbor SNP, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.10.2017. 05:29h

Glavni odbor Socijalističke narodne partije (SNP) juče je bez prisustva polovine članova izabrao tri potredsjednika partije, a lider stranke Vladimir Joković kazao je da će biti izabrano još dvoje iz redova onih koji nisu došli na jučerašnju sjednicu.

Za potpredsjednike SNP-a izabrani su gradonačelnik Berana Dragoslav Dado Šćekić, predsjednik podgoričkog odbora Dragan Ivanović i čelnica odbora u Herceg Novom Danijela Đurović. Za direktora partije izabran je Veselin Bakić, dok će portparol SNP-a biti Miloš Rajković.

Članovi okupljeni oko Snežane Jonice nijesu prisustvovali prvoj sjednici nakon kongresa, zahtjevajući da se dio funkcionera javno izvini zbog, kako tvrde progona delegata koji su na kogresu podržali Jonicu. Oni su od Jokovića tražili da “zaustavi revanšizam u stranci”.

Iako oni tvrde da na sjednici nije bilo potrebnih 64 članova GO, Joković je rekao da su imali kvorum za održavanje sjednice i donošenje odluka.

“Nisu izabrani svi potpredsjednici, tri smo izabrali večeras, a ostavili smo mogućnost da se još dva izaberu iz redova onih koji nisu prisustvovali GO. Imali smo kvoum, služba je to utvrdila”, rekao je Joković nakon sjednice. Komentarišući pismo koje mu je uputio dio članova GO okupljenih oko Jonice, Joković je rekao da se to pismo odnosilo na period prije njegovog izbora za lidera stranke i da je pismo potpisalo mnogo manje od 67 članova GO.

“To pismo se odnosilo na neka unutarpartijska dešavanja, ali ne kada sam ja izabran, već na neka pretkongresna dešavanja”, poručio je Joković novinarima.

U pismu 63 od 127 članova GO, među kojima je i Jonica, navodi se da je dio članova koji su na kongresu podržali Jokovića “prijetio, vrijeđao i šamarao delegate” koji su na partijskom kongresu stali uz Jonicu.

Joković je, upitan, zna li razlog zbog kojeg Jonica i bivši lider SNP-a Srđan Milić nisu došli na sjednicu, kazao da ne zna i da se nada da će doći na sljedeću sjednicu GO. Predsjednik SNP-a nije želio da komentariše tvrdnje da pojedini članovi GO nisu bili na sjednici a da je upisano da su prisutni.

On je ponovio da je stručna služba vodila evidenciju o prisustvu, a novoizabrani potpredsjednik Šćekić je dodao da su imali kvorum i da je to najbitnije.

Pavićevićeva napustila salu prije glasanja

Nekadašnja potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević napustila je jučerašnju sjednicu uoči glasanja, navodeći da odbor nije imao kvorum za izbor potpredsjednika stranke.

“Smatram da potpredsjednici nijesu izabrani na način kako bi trebalo, nije se vršila prozivka, niti su svi učestvovali. Kvoruma nije bilo”, kazala je Pavićević za Antenu M.

Ona je upozorila da odluka nije legitimna i da će se vidjeti kako će se prema tome sada odnijeti Joković.

Pavićevićeva, koja je bliska saradnica bivšeg lidera Srđana Milića, tvrdi da na sjednici nije bio i jedan član GO iz Nikšića.

Bonus video: