Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija u potpunosti usklađene sa spoljnom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji

EU u dokumentu navodi da nastavlja sa snažnim fokusom na unaprjeđenje evropskih integracija regiona Zapadnog Balkana, kao geopolitičkog prioriteta

13844 pregleda 13 komentar(a)
Borelj, Foto: Shutterstock
Borelj, Foto: Shutterstock

Zvaničnici u Briselu saopštili su danas da su se Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija u potpunosti uskladile sa spoljnom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji.

U izvještaju visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost, Žozepa Borelja, objavljenom na sajtu Savjeta EU, navodi se da je "ruska ničim izazvana agresija protiv Ukrajine snažno odjeknula širom regiona", prenosi Glas Amerike.

"Međutim, dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU nastavljen je i svi partneri sa Zapadnog Balkana su se uskladili sa stavom EU tokom glasanja o rezolucijama Generalne skupštine UN (UNGA) kojima se osuđuju invazija Rusije i njen humanitarni efekat. Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija u potpunosti su se uskladile sa spoljnom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji", piše u izvještaju.

Visoki predstavnik EU u dokumentu navodi da je "ruska invazija na Ukrajinu dramatično promijenila geopolitički kontekst zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU", a "agresorski rat Rusije dovodi u pitanje univerzalne principe suverene jednakosti, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta i takođe ima ozbiljne posljedice širom svijeta".

“Štaviše, ruska invazija je pogodila svijet u vrijeme kada se zemlje još oporavljaju od ekonomskih i društvenih efekata pandemije kovida, zbog čega su mnoge od njih bile duboko ranjive”, piše u izvještaju i dodaje da “sve snažnija, ambicioznija i autoritarnija Kina doprinosi globalnim tenzijama”.

"Odbijanje Kine da osudi rat Rusije protiv Ukrajine rizikuje novu geopolitičku polarizaciju, što bi moglo dovesti do dalje fragmentacije i slabljenja multilateralnog poretka zasnovanog na pravilima i ozbiljno narušiti međunarodnu saradnju", piše u dokumentu EU.

Izvještaj navodi i da to "uključuje oblasti koje su ključne za ljudsku bezbjednost kao što su klimatske promjene, nuklearno neproliferacija, upravljanje globalnim zajedničkim dobrima i migracije".

EU u dokumentu navodi da nastavlja sa snažnim fokusom na unaprjeđenje evropskih integracija regiona Zapadnog Balkana, kao geopolitičkog prioriteta.

Bonus video: