Miljanić- Grubišić: EK na jesen da prepozna napredak u realizaciji antikorupcijskih mjera

“Želimo da sa Crnom Gorom dugoročno gradimo kvalitetne dobrosusjedske odnose”, kazao je ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić

1590 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Napredak u realizaciji antikorupcijskih mjera može biti prepoznat već u jesenjem izvještaju Evropske komisije, zaključeno je tokom sastanka ambasadora Hrvatske u Crnoj Gori Veselka Grubišića i ministra bez portfelja Zorana Miljanića.

U saopštenju Kabineta ministra navodi se da je Grubišić podržao antikorupcijske inicijative koje realizuje 43. Vlada Crne Gore i ocijenio da u tim projektima od velike koristi mogu biti hrvatska iskustva, konkretno njena Strategija za borbu protiv korupcije od 2021. do 2030. godine.

Istakao je i da je Hrvatska pouzdan partner Crnoj Gori kada je riječ o strategijskim projektima kao što su članstvo u NATO i ulazak u Evropsku uniju.

“Želimo da sa Crnom Gorom dugoročno gradimo kvalitetne dobrosusjedske odnose”, kazao je Grubišić.

Govoreći o pripremama za izradu Nacionalne strategije ža borbu protiv korupcije, Miljanić je naglasio da je riječ o prvom dokumentu takve vrste u Crnoj Gori, te da je s obzirom na to da je korupcija ukorijenjena na svim nivoima i u gotovo svim sferama društva, namjera Vlade Crne Gore da joj se suprostavi kvalitetnim institucionalnim okvirom sa tačno definisanim zadaćima za sve institućije koje su zadužene za borbu protiv korupcije.

Miljanić je istakao i da će uskoro biti konstituisan Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije u koji će pored predstavnika institucija izvršne vlasti ući i predstavnici pravosuđa, tužilaštava, privrede i relevantnih asocijacija civilnog sektora.

Zajednički je ocijenjeno da napredak u realizaciji antikorupcijskih mjera može biti prepoznat već u jesenjem izvještaju Evropske komisije.

Bonus video: