Odluka do kraja mjeseca: Cure rokovi za podjelu "plijena"

Komisija za kadrovska pitanja juče razmatrala predloge za imenovanja u Željezničkoj infrastrukturi, “Ulcinjskoj rivijeri”, “Luštici divelopment”, još nema dogovora o EPCG-u i CEDIS-u

39640 pregleda 27 komentar(a)
DPS želi da vrati kontrolu nad EPCG, DF da sačuva pozicije, Foto: Svetlana Mandić
DPS želi da vrati kontrolu nad EPCG, DF da sačuva pozicije, Foto: Svetlana Mandić

Partije nove skupštinske većine imaju još osam dana za konačni dogovor o raspodjeli pozicija u odborima najvažnijih državnih preduzeća, s obzirom na to da mandati članovima tih tijela u većini kompanija ističu na kraju mjeseca.

Vlada bi na sjutrašnjoj sjednici trebalo da imenuje članove odbora u dijelu firmi, među kojima nisu ključne - Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Stranačkog dogovora o njima još nema, a dodatni problem u tom procesu predstavlja činjenica što Demokratska partija socijalista (DPS) želi da vrati kontrolu nad energetskim kompanijama, dok opozicioni Demokratski front (DF) hoće da zadrži pozicije u njima.

Vladina Komisija za kadrovska i administrativna pitanja, kojom predsjedava ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić (GP URA), razmatrala je juče predloge za imenovanja u Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore (ŽICG), HTP “Ulcinjska rivijera”, “Luštici divelopment”...

Partijski pregovori za funkcije u preduzećima i njihovim odborima, koji bi prema informacijama “Vijesti" trebalo da se nastave sljedeće sedmice, vode se paralelno s onima o podjeli funkcija u parlamentu.

Prema nezvaničnim informacijama lista, poslanik DPS-a Branimir Gvozdenović navodno bi mogao da bude predložen u Odbor direktora Pošte Crne Gore.

Gvozdenović
Gvozdenovićfoto: Luka Zeković

On je, kako piše u njegovoj biografiji na sajtu Skupštine, 1999. godine bio izabran za izvršnog direktora Pošte.

Gvozdenović figurira i kao potencijalni predlog za potpredsjednika parlamenta, ali se njegovo ime nije pominjalo u međupartijskim pregovorima.

Poslanik DPS-a i bivši premijer Duško Marković navodno je u igri za predsjednika skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, ali “Vijesti” to nisu mogle da potvrde.

DPS, koji je već dobio Administrativni odbor, traži i čelna mjesta u Odboru za bezbjednost i odbranu i Zakonodavnom odboru.

U toj stranci se kao navodni kandidati za Odbor direktora CEDIS-a pominju poslanik Ivan Mitrović i predsjednik podgoričkog odbora DPS-a i zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović.

Na Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja za vršioca dužnosti direktora Uprave za željeznice predložen je Jašar Ćatović (bivši član DPS-a, a sada Bošnjačke stranke), dok je za državnu sekretarku u Ministarstvu unutrašnjih poslova kandidovana Ivana Šikmanović.

Za članove Odbora direktora ŽICG predloženi su Radovan Vukić, Ljubiša Ćurčić, Novo Nikčević i Vladimir Merdović.

Vukić je aktuelni član Odbora direktora ŽICG, Merodvić je u Odboru direktora Željezničkog prevoza Crne Gore, dok je Ćurčić (DPS) bio izvršni direktor ŽICG od maja 2018. do juna 2019.

Službenici Specijalnog policijskog tima su u decembru 2020. preuzeli poslovnu dokumentaciju iz ŽICG, na osnovu krivične prijave koju je Ćurčić podnio protiv Odbora direktora kompanije i njenog tadašnjeg predsjednika Safeta Kalača (BS).

Kandidati za članove Odbora direktora HTP “Ulcinjska rivijera” su Driton Lunjić, Simo Dedić i Ana Lalević Filipović.

Lunjić je odnedavno šef ulcinjskog DPS-a, Dedić aktuelni član Odbora direktora “Ulcinjske rivijere” i sekretar odbora GP URA u tom gradu, dok je Lalević Filipović bivša članica i predsjednica Odbora direktora te kompanije.

Za članove Odbora direktora firme “Luštica divelopment” predloženi su bivša odbornica SDP-a u Tivtu Bernarda Moškov i stručnjak za zaštitu na radu Marjan Brčić.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković, kazao je juče da se ta stranka “ne gurka” za pozicije “po dubini”, ali da njen kadar može da pomogne upravi ako bude potrebno.

Živković
Živkovićfoto: Boris Pejović

”Ne gurkamo se, nemamo namjeru da to radimo, niti to danas činimo, nego smo spremni da, ako bude neophodno, ono što je naš ukupni kadrovski potencijal - a vjerujem da znate da je on najveći s obzirom na to da smo najjača partija - stavimo u funkciju institucionalne nadogradnje i pomoći sistemu, koji je razaran u prethodnom periodu od kadrova bivše Vlade Zdravka Krivokapića. Ne moram da vas podsjećam šta je konkretno urađeno i šta se danas čini u državnim preduzećima u pokušaju da se u finišu mandata određenog broja ljudi usvajaju nove sistematizacije i prima veliki broj zaposlenih, ne bi li se urušio ekonomski sistem...”, saopštio je na pres konferenciji.

Živković je rekao da u toj partiji nemaju informacije da je DF navodno tražio da zadrži pozicije “po dubini”, da bi zauzvrat podržao izbore čelnika pravosuđa.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević (Socijaldemokratska partija - SDP), rekao je u jučerašnjem intervjuu “Vijestima” da se DF “nudi” da bude dio dvotrećinske podrške u Skupštini u zamjenu da zadrži pojedine funkcije “po dubini”.

Konjević tvrdi da je njega i lidere drugih stranaka koje su u Vladi ili je podržavaju, o tome obavijestio premijer Dritan Abazović (GP URA).

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović, rekao je listu da svaki stručnjak koji je predložen od DF-a ili neke druge stranke pobjednice izbora 30. avgusta 2020, treba da zadrži funkciju ako je radom i rezultatima ispunio očekivanja.

To je, prema njegovim riječima, u skladu s izbornom voljom i na opštu dobrobit.

”I obrnuto - svako političko imenovanje ‘po dubini’ nekog iz DPS-a ili njegovih dugogodišnjih satelita, silovanje je izborne volje i veliki rizik za državnu kasu”, istakao je Radunović.

On je poručio da Konjević odlično zna da uključivanje DF-a u donošenje najvažnijih odluka, za koje je potrebna dvotrećinske većina, “eliminiše mogućnost da DPS i SDP ponovo biraju, kao u vrijeme najveće ljubavi, razne kriminalce na najvažnije funkcije”.

Knežević: DPS i SNP se bore za Odbor za bezbjednost

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević (DF), saopštio je juče da trenutno traju unutarkoalicione borbe između DPS-a i Socijalističke narodne partije (SNP) o tome da li će novi čelnik tog tijela biti DPS-ov Predrag Bošković ili SNP-ov Dragan Ivanović.

”... A ideja da bude izabran novi Odbor, i to na sjednici Administrativnog odbora, kako bi se stvorio privid da nisam smijenjen zajedničkim glasovima DPS-a, SNP-a i GP URA, može se sprovesti, ali bez učešća DF-a... Svakako ne prihvatam da preuzmem odgovornost za to što DPS i SNP ne mogu da se dogovore oko funkcije predsjednika Odbora...”, istakao je.

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

Bonus video: