Gvozdenović: Ćutanje Ustavnog suda na odlaganje lokalnih izbora znači mirenje sa podrivanjem demokratskih procesa

Gvozdenović navodi da mjesec dana nakon što je podnijeta inicijativa CDT i drugih za ocjenu ustanosti izmjena Zakona Ustavni sud nije održao sjednicu i raspravljao o ovoj temi, a nije ni obavijestio javnost o zakazivanju sjednice na kojoj će se raspravljati ova inicijativa

6090 pregleda 5 komentar(a)
Gvozdenović, Foto: CDT
Gvozdenović, Foto: CDT

Pasivnost Ustavnog suda i neizjašnjavanje nakon odlaganja lokalnih izbora može značiti da se ova institucija miri sa podrivanjem demokratskih procesa u Crnoj Gori, smatra zamjenica programskog direktora u Centru za demokratsku tranziciju (CDT) Milena Gvozdenović.

Ističe da ignorisanje njihove i drugih inicijativa znači da ovaj sud ne zanimaju krucijalna pitanja funkcionisanja demokratije i demokratskih izbora u zemlji.

"Mjesec nakon što smo podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, tj. o načinu na koji su odloženi lokalni izbori, Ustavni sud nije održao sjednicu i raspravljao o ovoj temi, a nije ni obavijestio javnost o zakazivanju sjednice na kojoj će se raspravljati ova inicijativa", navodi Gvozdenović

Tvrdi da je način na koji je sprovedeno odlaganje izbora u suprotnosti sa pravnim poretkom, "što je proizvelo ozbiljnu pravnu konfuziju u nekoliko oblasti našeg pravnog sistema i narušilo demokratski poredak i pravila, ali Ustavni sud ne nalazi na shodno ni da, makar, obavi raspravu o ovoj temi".

Dodaje da je svako dužan da poštuje odluke Ustavnog suda, ali da CDT kao organizacija koja se preko 20 godina bavi izbornim procesima, nije dužan da gleda i ćuti na rušenje krucijalnih postulata demokratije.

"Ovako važna institucija nema pravo da ignoriše ovu temu. Nadamo se da ovdje nije u pitanju nedostatak hrabrosti da se donese jedina moguća odluka, i da ova se ova institucija nije odlučila za taktiku ćutanja, ignorisanja problema i čekanja da jedan sudija ispuni uslove za penziju i na taj način formalno izgubi kvorum za odlučivanje. Umjesto da Ustavni sud iskoristi mogućnosti koje mu Ustav daje i samoinicijativno pokrene postupak u prilikama koje znače ozbiljne devijacije u toku demokratskih procedura, on više od mjesec dana izbjegava da se izjasni o ovom izuzetno važnom pitanju", piše u saopštenju Gvozdenović.

Zaključuje je da je Ustavni sud brana političarima kada krenu da se igraju sa zakonima, zbog čega apeluju na Ustavni sud da hitno zakaže sjednicu i izjasni se o inicijativama.

Bonus video: