Karber: Međunarodni poredak pred ozbiljnim izazovima, nestabilnost odgovara Kini

"Kina je jedina država sa namjerom da promijeni međunarodni poredak i da poveća ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to uradi. Kina je strateški rival i konkurent", smatra otpravnik poslova Ambasade SAD u Podgorici Kris Karber

5946 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Međunarodni poredak je pred ozbiljnim izazovima i nema države u svijetu kojoj više od Kine može odgovarati nestabilnost u svijetu, ocijenio je otpravnik poslova Ambasade SAD u Podgorici Kris Karber.

On je poručio da svijet mora ostati fokusirani na veoma ozbiljne dugoročne prijetnje međunarodnom poretku i te izazove nameće Kina.

"Kina je jedina država sa namjerom da promijeni međunarodni poredak i da poveća ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to uradi. Kina je strateški rival i konkurent. Nema države u svijetu kojoj može više koristiti narušavanje međunarodnog poretka kao Kini", rekao je Karber na konferenciji Digitalnog forenzičkog centra (DFC) o kineskom prisustvu i uticaju u regionu.

Podsjetio je da je Kina prisutna u regionu i Crnoj Gori, kroz značajne infrastrukturne projekte.

"Kineske kompanije su direktno ili indirektno uključene u neke najvažnije infrastrukturne projekte u Crnoj Gori. Izgradnja dionice autoputa Bar-Boljare i ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja, koja proizvodi više od 40 odsto sleketrične energije u zemlji, su dva primjera. Kineske kompanije su zainteresovane i za partnerstvo sa lokalnim telekomunikacionim kompanijama namećući prijetnju za nezavisnosti i bezbjednost crnogorskog telekomunikacionog sektora", upozorio je Karber.

Kazao je da se Crna Gora pokazuje kao posvećeni NATO saveznik što prepoznaje značaj da se zaštite strateška imovina.

"I kako Crna Gora traži strane investicije, moramo imati na umu da otvorena klima za investicije, ekonomska ranjivost na eksterne šokove, znatan dug prema Kini donose značajne rizike", rekao je Karber.

Govoreći o ratu u Ukrajini, kazao je da je ruska agresija na Ukrajinu šokirala cijeli svijet i pogodila ekonomiju, ali ruski predsjednik Vladimir Putin "nije uspio da ostvari jedan od njegovih strategijskih ciljeva – umjesto da razbije NATO on on ga je ujedinio".

"Umjesto da razori međunarodni poredak, on je učinio da se države ujedine braneći ga", rekao je Karber.

Članica Upravnog odbora Atlantskog savjeta Crne Gore Milica Pejanović Đurišić kazala je da se spoljnopolitičko pozicioniranje Kine karakteriše vrlo jasnom ambicijom – da ta država postane globalna sila broj jedan koja će kroz istorijski proces podmlađivanja nacije ostvariti status kao u vremenima carskih dinastija.

"U osnovi takvog pozicioniranja je ideja o Kini kao ekonomski naprednom, kulturno i tehnološki visoko razvijenom i međunarodno-poštovanom društvu, što je podržano argumentima o velikom broju stanovnika višemilenijumskoj istoriji, globalno integrisanoj ekonomiji, poziciji nuklearne sile i stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija", navela je Pejanović Đurišić.

Ona je dodala da Kina svoj uticaj širi preko projekata inicijative Pojas i put.

Pejanović Đurišić
Pejanović Đurišićfoto: Printscreen YouTube

"Suštinski, u pitanju su pokušaji preoblikovanja aktuelnog svjetskog poretka, zasnovanog na konceptu liberalne demokratije, u pravcu prilagođenom kineskim nacionalnim interesima i strateškim ciljevima.", kazala je Pejanović Đurišić.

Smatra da je globalni uspon Kine veliki izazov za SAD, EU, čitav niz evropskih vlada, tim prije što je u pitanju država koja ne dijeli iste vrijednosti, što je posebno uočljivo na primjerima gušenja demokratskih sloboda i ljudskih prava.

Rat u Ukrajini, kako je dodala, testirao je jačinu, ali i ograničenja kinesko-ruskog partnerstva.

"Iako su i jedna i druga zemlja na liniji protivljenja međunarodnom poretku zasnovanom na zapadnim liberalnim vrijednostima, njihova spoljna politička koordinacija je ipak ograničena različitim pogledima na globalni poredak. I dok se Peking zalaže za izmijenjen, ali ipak stabilan međunarodni sistem, Moskva očigledno preferira nered", ocijenila je Pejanović Đurišić.

Podsjetila je da su temelji kineskog djelovanja u Evropi, posebno na Balkanu, inicijativa Pojas i put i multilateralna platforma 16+1.

"Osim ekonomskog, Kina nastoji jačati svoje prisustvo u Evropi kroz političku i kulturološku saradnju sa balkanskim zemljama. To se posebno učinkovitim pokazalo upravo na Zapadnom Balkanu. Nerazvijenost, slabija infrastruktura, manjak demokratskih kapaciteta, ali i rezervisanost i nedovoljno prisustvo EU i SAD, omogućili su da se Kina pozicionira kao važan faktor na Balkanu", navela je Pejanović Đurišić.

Prema njenim riječima, blagovremeno mapiranje kineskog uticaja upravo u regionu i Crnoj Gori, predstavlja pitanje od značaja za prepoznavanje potencijalnih ekonomskih i političkih i bezbjednosnih implikacija.

"Studija DFC kojom se mapira ovaj uticaj ima za cilj unapređenje razumijevanja djelovanja Kine na ovim prostorima, a njen sastavni dio su preporukekoje mogu biti od koristi nacionalnim i međunarodnim donosiocima odluka", rekla je Pejanović Đurišić.

Bonus video: