Baroso će na Svetom Stefanu govoriti o izazovima Unije

Putem video linka, gostima će se obratiti izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgijeva i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova
0 komentar(a)
Baroso, Foto: Reuters
Baroso, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.10.2017. 15:33h

Bivši predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso biće jedan od govornika na Global citizen forumu, koji se sljedeće sedmice održava na Svetom Stefanu.

Kako se navodi, Baroso će govoriti na temu “Neizvjesnosti u Evropskoj uniji”. Baroso je 10 godina bio na čelu izvršnog tijela EU, gdje ga je 2014. naslijedio Žan-Klod Junker.

Kako se navodi, Forum će otvoriti premijer Duško Marković, a od crnogorskih zvaničnika učestvovaće sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, koji će govoriti na panelu “Nacionalni identiteti - Promjenljiva priroda državljanstva u Evropi”. Veljović će govoriti na panelu “Bezbjednost: Održavanje bezbjednosti u doba neizvjesnosti”, na kojem će govoriti penzionisani general Vesli Klark. On je bio komandant NATO snaga za Evropu u vrijeme bombardovanja SRJ 1999. godine. Kako se navodi, učesnici foruma baviće se i situacijom u regionu. Na panelu “Reflektor na Balkanu: Sadašnjost i budućnost u trenutnom geopolitičkom kontekstu”, na kojem će, između ostalih, učestvovati bivši predsjednik Bugarske Petar Stojanov: Navodi se da će na forumu učestvovati i osnivač “Demokratskog instituta” Patrik Bašam i ističe da su jedino istraživanja javnog mnjenja koja je sproveo taj institut prošle godine predvidjela da će Velika Britanija napustiti EU i Donald Tramp pobijediti na predsjedničkim izborima u SAD.

Putem video linka, gostima će se obratiti izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgijeva i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova. Georgijeva će govoriti na temu održivih investicija, a Bokova na temu “Globalni izazovi, lokalni odgovori”.

Radni dio foruma zatvoriće glumac Robert de Niro, koji će goviriti na teme “Karibi budućnosti” i “Stvarnost klimatskih promjena”. Na sesijama će mu se pridružiti premijer Antigve i Barbude Gaston Brauni i osnivač Global citizen foruma Armand Arton. Sveti Stefan je četvrti domaćin foruma, nakon Dubaija, Toronta i Monaka.

Bonus video: