Darmanović: Regionalna saradnja zahtijeva međusobno razumijevanje i povjerenje

Prema Sarmanovićevim riječima, jasno je da danas ne razgovaraju više o preduslovima razvoja, već teže da budu praktični i inovativni u postizanju ciljeva kojima teže.
0 komentar(a)
Višegradska grupa, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Višegradska grupa, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 11.10.2017. 15:52h

Regionalna saradnja zahtijeva međusobno razumijevanje i povjerenje koje se temelji na zajedničkim interesima i potrebama, a Višegradska grupa (V4) sinonim je za uspješni model saradnje, kazao je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

On je, kako je saopšteno iz Minsitarstva vanjskih poslova (MVP), učestvovao danas na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja V4, Zapadnog Balkana, Estonije, Rumunije i Slovenije koji se održava u Budimpešti.

Navodi se da je Darmanović kazao da regionalna saradnja zahtijeva međusobno razumijevanje i povjerenje koje se temelji na zajedničkim interesima i potrebama.

“V4 je sinonim za uspješni model regionalne saradnje u oblasti politike, ekonomije i kulture, bolje energetske i transportne povezanosti, kao i posvećenost digitalizaciji društva i inovacijama“,naveo je Darmanović.

Prema njegovim riječima, jasno je da danas ne razgovaraju više o preduslovima razvoja, već teže da budu praktični i inovativni u postizanju ciljeva kojima teže.

„A aktivno učešće u regionalnim mehanizmima saradnje nas čini spremnijim za ispunjavanje svih obaveza na putu ka Evropskoj uniji“, dodao je Darmanović.

Bonus video: