Đurović - Alšamsi: Dodatnu pažnju posvetiti jačanju međuparlamentarnih veza

Ona je podsjetila na učešće Crne Gore na EXPO 2020 i ocijenila da je takav susret uvijek dobra prilika da se UAE i zemlje u okruženju bolje upoznaju sa brojnim investicionim, turističkim i drugim potencijalima Crne Gore

3926 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) dodatnu pažnju treba da posvete jačanju međuparlamentarnih veza, intenziviranju susreta i razmjeni posjeta između dva predstavnička doma i osnaživanju kontakata na nivou grupa prijateljstva, kazala je predsjednica crnogorske Skupštine Danijela Đurović.

Ona se, kako je saopšteno iz Skupštine, danas sastala sa ambasadorkom UAE u Crnoj Gori, Nabilom Abdelaziz Naser Said Alšamsi.

Đurović je ukazala na važnost i potrebu dodatnog jačanja veza dvije države, čija saradnja je razvijana u duhu prijateljstva, povjerenja, solidarnosti i razumijevanja.

„U tom kontekstu, ona je ocijenila da u narednom periodu dodatnu pažnju treba posvetiti jačanju međuparlamentarnih veza, intenziviranju susreta i razmjeni posjeta između dva predstavnička doma i osnaživanju kontakata na nivou grupa prijateljstva“, kaže se u saopštenju.

Đurović je navela da Crna Gora prepoznaje interes i u jačanju veza sa UAE u zdravstvu, najprije kroz potpisivanje memoranduma o saradnji.

Ona je podsjetila na učešće Crne Gore na EXPO 2020 i ocijenila da je takav susret uvijek dobra prilika da se UAE i zemlje u okruženju bolje upoznaju sa brojnim investicionim, turističkim i drugim potencijalima Crne Gore.

„Kao i da uspostavljanjem direktnih kontakata među privrednicima i investitorima bude obezbijeđen kontinuitet u realizaciji nekih važnih projekata i inicijativa“, navodi se u saopštenju.

Đurović je ukazala na sadržajnost saradnje koja je među državama u najvećem dijelu ostvarena u sferi ekonomije, primarno u oblastima investicija u sektoru infrastrukture, nekretnina i turizma, kao i u sektoru poljoprivrede i energetike, prevashodno obnovljivim izvorima energije.

Ona je ocijenila da su mogućnosti za dalje unapeđenje odnosa na tim poljima brojne, kao i da bi mogle biti razvijane u pravcu dostizanja nivoa strateškog partnerstva.

Đurović je podsjetila da su UAE već više od deceniju prisutni u Crnoj Gori kroz nekoliko vrijednih infrastrukturnih projekata, najprije u oblasti turizma, a koji doprinose razvoju zemlje i dodatno je afirmišu kao sigurnu i atraktivnu destinaciju za investiciona ulaganja.

Ona je poručila da postoji interes za jačanjem saradnje u oblasti saobraćaja kroz projekte izgradnje autoputa Bar - Boljare (prioritetno dionica Mateševo-Andrijevica) i Jadransko-jonskog autoputa duž crnogorskog primorja, prioritetno obilaznice oko Budve.

Alšamsi je, kako je saopšteno, istakla kontinuitet i kvalitet međudržavnih odnosa Crne Gore i UAE.

Ona je, govoreći o potencijalima za unapređenje parlamentarne saradnje, naglasila da postoji čvrsto raspoloženje da ti odnosi budu dalje poboljšani, na svim nivoima.

Iz Skupštine su naveli da je Alšamsi snažno pozdravila izbor Đurović, kao predstavnice manje zastupljenog pola, na poziciju šefice parlamenta.

Ona je navela da je to veliki iskorak.

Alšamsi je ocijenila da je potreba, obaveza i želja da žene budu te koje će, sa pozicija odlučivanja, delegirati važne poruke, a u skladu sa demokratskim perspektivama u čijim osnovama je proces edukacije.

Ona je zahvalila na učešću Crne Gore na EXPO 2020 i doprinosu tom značajnom događaju.

Kako je navela Alšamsi, UAE prepoznaju Crnu Goru kao zemlju snažnog investicionog potencijala, potvrdivši spremnost i zainteresovanost za saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.

„Sagovornice su podijelile zajednička uvjerenja da savremena društva još ne pružaju iste perspektive za oba pola i da svaki ženski angažman traži i podrazumijeva dodatan napor u ostvarivanju ciljeva“, kaže se u saopštenju.

One su navele da su uvjerene da svakodnevnim, zajedničkim zalaganjem, te perspektive u budućnosti mogu i moraju dobiti neke druge obrise u pravcu osnaživanja žena na svim nivoima i u svim sferama.

Bonus video: