Šćepanović: Umrežavanje privrede i nauke kroz Eureka projekte od izuzetnog značaja za kreiranje i plasiranje inovacija

Tokom Samita predstavljaju se uspješno realizovani i tekući Eureka projekti u kojima učestvuju institucije i biznis zajednica iz Crne Gore

3839 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Umrežavanje privrede i nauke kroz međunarodne Eureka projekte od izuzetnog je značaja za kreiranje i plasiranje inovacija, rekla je ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović.

Šćepanović se, na Eureka ministarskoj konferenciji koja se održala u Estorilu, osvrnula na desetogodišnje učešće Crne Gore u toj najvećoj mreži za inovacije u Evropi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, ona je posebno pohvalila Austrijsko i Portugalsko predsjedavanje Eurekom tokom kojih je značajno unaprijeđeno učešće zemalja Zapadnog Balkana u programu, a koje se sad realizuje putem zasebnog multilateralnog poziva u kojem učestvuje i Crna Gora.

“Na konferenciji, koja je okupila više od 30 ministara, državnih sekretara, visokih predstavnika iz oblasti nauke, istraživanja, inovacija, kao i predstavnika privrede, usvojen je novi Eureka regulativni korpus”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, tim dokumentom se po prvi put omogućava punopravno članstvo u Eureci državama koja nijesu dio teritorije Evrope, pa su dugogodišnji partneri u Eureka mreži, Južna Koreja i Kanada su postale punopravne članice, a obnovljeno je članstvo Čilea.

“Ministri su usvojili Memorandum o razumijevanju sa Evropskom komisijom kojim je utvrđeno unapređenje saradnje u četiri glavne oblasti: podrška evropskim inovativnim malim i srednjim preduzećima, globalna saradnja u istraživanju i inovacijama, internacionalizacija kroz pristup Evropskom istraživačkom prostoru i Evropskoj inovacionoj agenda”, kazali su iz Ministarstva.

Šćepanović se, na marginama Konferencije, sastala sa ministrom privrede, zanata, trgovine, tehnoloških istraživanja Republike San Marino, Fabijom Righijem.

Ona je pohvalila inicijativu San Marina za održavanje biznis foruma malih zemalja Evrope koji bi bio posvećen temama u okviru zajedničkih prioriteta i potencijala za razvoj inovacija i preduzetništva.

“Poseban osvrt je dat na potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti nauke i tehnološkog razvoja koji će biti osnova za unapređenje saradnje u oblasti nauke, inovacija i tehnološkog razvoja dviju zemalja”, rekli su iz Ministarstva.

Righi je najavio posjetu delegacije Republike San Marino Crnoj Gori početkom jula ove godine.

Šćepanović se sastala i sa delegacijom Mađarske koju predvodi zamjenik generalnog sekretara u Ministarstvu kulture i inovacija, Laszlo Bodis.

“Tokom susreta bilo je riječi o obnavaljanju bilateralnog sporazuma u okviru nauke i istraživanja, razmijeni znanja i iskustava na polju inovacija sa posebnim naglaskom na istraživačku i inovacionu infrastrukturu”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, dogovoreno je da će biti razmijenjene najbolje prakse u uspostavljanju infrastrukture za unapređenje inovacionog ekosistema koju uključuju naučno-tehnološki parkovi, univerziteti, istraživačke laboratorije, fondovi za inovacije.

Iz Ministarstva su rekli da će naredni korak biti usmjeren na umrežavanje privrednog i naučnog sektora u cilju kreiranja i implementacije zajedničkih projekata.

“Na kraju, otvoren je Globalni Inovacioni Samit koji će se održati od danas do petka u Estorilu, a ove godine Samit je inspirisan Atlantikom, inovacijama i načinom na koji globalna saradnja može da podstakne održiviju budućnost, kao i motom portugalskog predsjedavanja Eurekom - Inovacije za zeleniju, digitalnu i zdraviju planetu kroz zajednički pristup”, rekli su iz Ministarstva.

Tokom Samita predstavljaju se uspješno realizovani i tekući Eureka projekti u kojima učestvuju institucije i biznis zajednica iz Crne Gore.

Riječ je o osam projekata, od kojih dva posebno podstiču razvoj privrede u sjevernom regionu Crne Gore.

Bonus video: