Pomirenje Beograda i Podgorice?

U državnoj delegaciji koja će posjetiti Srbiju, pored premijera Dritana Abazovića su i potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem Vladimir Joković, ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka urbanizma i ekologije Ana Novaković Đurović

28344 pregleda 51 komentar(a)
Abazović i Vučić u Ohridu, Foto: Vlada/ twiter
Abazović i Vučić u Ohridu, Foto: Vlada/ twiter

Delegacija Vlade Crne Gore, koju će predvoditi premijer Dritan Abazović, boraviće 29. i 30. juna u zvaničnoj posjeti Srbiji. Platforma za službeni put biće utvrđena na današnjoj sjednici Vlade, potvrđeno je “Vijestima”.

Abazović je posjetu najavio 8. juna u Ohridu, nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručivši tada da su dvije države upućene jedna na drugu.

Pored premijera i njegovih savjetnika, u državnoj delegaciji, prema informacijama “Vijesti”, biće i potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem Vladimir Joković, ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka urbanizma i ekologije Ana Novaković Đurović.

Iz Vlade nije zvanično odgovoreno ko uz Abazovića putuje u Beograd i s kim su planirani susreti.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić objasnio je nedavno zbog čega neće biti u državnoj delegaciji - u emisiji Načisto TV Vijesti, rekao je da nije praksa da s predsjednikom Vlade ide ministar vanjskih poslova, pošto premijer pokriva i tu poziciju.

Abazović je razgovarao sa srbijanskim zvaničnikom na marginama samita “Otvoreni Balkan” u Sjevernoj Makedoniji, na kom je premijer Crne Gore bio u ulozi posmatrača.

“Predsjednik Vučić i ja smo se saglasili da su dvije države upućene jedna na drugu i da zajednički treba da stvaraju evropsku budućnost, zasnovanu na pomirenju i saradnji”, napisao je tada na Tviteru premijer.

Politički odnosi Crne Gore i Srbije posljednjih su godina u silaznoj putanji. Posebno su pogoršani nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a kulminacija zaoštravanja desila se na kraju mandata Vlade Duška Markovića - kada je protjeran tadašnji ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović.

Božović je ostao da iz Beograda obavlja funkciju, a i pored najave da bi se moglo recipročno odgovoriti zvaničnoj Podgorici, Vlada Srbije je odustala od proglašavanja ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića personom non grata.

Njega je, međutim, bivša Vlada Zdravka Krivokapića povukla iz Beograda, pa je to diplomatsko mjesto ostalo upražnjeno do danas.

Kada su u pitanju bilateralni susreti na visokom nivou između dvije države, kako je objavljeno na sajtu Ministarstva vanjskih poslova, bivši premijer Zdravko Krivokapić boravio je u zvaničnoj posjeti Srbiji 2. i 3. novembra 2021. na poziv srbijanske koleginice Ane Brnabić.

Četiri godine ranije, 3-4. februara 2017, tadašnji predsjednik Vlade Duško Marković takođe je bio u prvoj zvaničnoj posjeti Beogradu.

Bio je to period kada se javno tvrdilo da su odnosi dvije susjedne zemlje dobri.

Prije toga, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović boravio je 9-10. decembra 2013. godine u zvaničnoj posjeti Srbiji, a premijer Srbije Ivica Dačić 20. septembra 2013. godine u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kada su u pitanju susreti predsjednika, najviši zvaničnik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije zvanično došao u Podgoricu, dok je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović Beograd posjetio 2016. i 2014.

Vučić je boravio u Crnoj Gori prilikom sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija, ali se tada nije sreo ni s jednim zvaničnikom. Susrete je tada imao s liderima Demokratskog fronta Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem, u porodičnoj kući lidera Nove srpske demokratije.

Vučić nije zvanično boravio u Podgorici ni dok je bio na čelu Vlade Srbije.

Bonus video: