Komnenović: Abazović podlegao pritisku DPS-a i SDP-a

"Uvođenje dodatne vanredne situacije u već dovoljno problematičnu situaciju, koja je u Tivtu zbog odlaganja izbora produžena do kraja oktobra mjeseca, nije dobro ni za koga", rekao je Komnenović

9815 pregleda 22 komentar(a)
Komnenović, Foto: Siniša Luković
Komnenović, Foto: Siniša Luković

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović (Narod Pobjeđuje) u odluci Vlade Crne Gore da promijeni i poveća sastav Odbora povjerenika Opštine Tivat vidi pokušaj da političke stranke koje čine aktuelnu većinu na državnom nivou, promijene političku sliku Tivta u kojem su građani na izborima 30. avgusta 2020. glasali prvenstveno za građanske liste, a ne političke partije.

"Uvođenje dodatne vanredne situacije u već dovoljno problematičnu situaciju, koja je u Tivtu zbog odlaganja izbora produžena do kraja oktobra mjeseca, nije dobro ni za koga. Jedino što mogu da zaključim jeste da je ovakva odluka ostvarivanje političkog uticaja onih partija koje nisu u tivatskoj vlasti, a koje čine manjinsku Vladu", ocijenio je Komnenović.

Vlada je danas usvojila odluku o izmjeni odluke prethodne Vlade premijera Zdravka Krivikapića iz marta ove godine a kojom je nakon raspuštanja dotadašnjeg saziva Skupštine Opštine koji je mjesecima bio u blokadi zbog bojkota opozicionih stranaka DPS, SDP, SD i HGI, imenovan do danas aktuelan Odbor povjerenika Opštine Tivat. U tom tijelu čija je po Zakonu o lokalnoj samoupravi, nadležnost da u njenim funkcijama mijenja raspuštenu SO do izbora novog odborničkog saziva na vanrenim lokalnim izborima, do sada je bilo pet članova: Spasoje Ljesar, Milena Kovačević i Goran Sindik iz Tivta, te dvojica članova iz Podgorice Marko Vukajlović ispred Ministarstva ekonomskog razvoja i Novica Vuković u ime Ministarstva finasija.

Aktuelna Vlada, imenovanjem novog i proširenog Odbora povjerenika krenula je, kao tvrde izvori "Vijesti", u proces smjenjivanja lokalne izvršne vlasti administracije tivatskog gradonačelnika Komnenovića.

Ne obavještavajući nikoga u Opštini Tivat o takvim svojim namjerama, Ministarstvo javne uprave kojeg vodi Maraš Dukaj je prošle nedjelje pokrenulo inicijativu za imenovanje novog Odbora povjerenika koji u Tivtu u njenim funkcijama, mijenja početkom marta raspušteni odbornički saziv SO Tivat.

Namjera Vlade je da aktuelni Odbor povjerenika zamijene novim koji ima sedam članova: po jednog predstavnika Ministarstva finansija, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Generalnog sekretarijata Vlade, dva predstavnika Kabineta predsjednika Vlade i dva predstavnika lokalne samouprave.

Na taj način potpuno se mijenja "odnos snaga" u Odboru i predstavnici Vlade faktički "preuzimaju" i lokalnu zakonodavnu vlast u Tivtu.

To bi građanskom pokretu URA i njegovim političkim partnerima iz DPS, SDP, SNP i manjinskih stranaka omogućilo da smijene aktuelnu izvršnu vlast u Tivtu koju vrši koalicija građanskih listi NP-BF-GB, jer Odbor povjerenika koji kontrolišu te partije, ima ovlašćenje i da razriješi predsjednika Opštine, kao što to u redovnim okolnostima radi lokalna Skupština.

“Posebno je alarmatan taj politički intervencionizam u ovoj neočekivanoj i nenajavljenoj odluci Vlade. U ovom Odboru povjerenika bila je većina stanovnika Tivta, dok u novom, prema neformalnim saznanjima, biće većina iz Podgorice, iz Vladinih resora. To je pogrešan put, a podsjećam ih da smo i dalje u izbornoj kampanji, a izbori su mimo zakona odloženi, očigledno zbog političkog rejtinga onih koji u državi obavljaju vlast. Ali, ne može se pučističkim načinom ostvarivati politički uticaj. Ako im je cilj smjena izvršne vlasti, to će biti velika usluga meni, ali i za grupaciju i građane koji su 30. avgusta 2020. godine rekli “doviđenja” DPS-u i njegovim satelitima", ocijenio je Komnenović.

Smatra da će ovakav potez na kraju ipak dodatno učvrstiti pozicije aktuelne lokalna vlasti Tivta oličene u građanskim listama, a oslabiti opozicione.

Do danas aktuelni Odbor povjerenika Opštine Tivat je inače, već usvojio najbitnija akta za redovno funkcionisanje lokalne vlasti u Tivtu do izbora koji bi se trebali održati 23. oktobra - budžet za 2022. i godišnji Izvještaj gradonačelnika o ostvarivanju funkcija lokalne uprave.

Stoga je naprasna izmjena sastava i imenovanje novog Odbora povjerenika, jedini put da aktuelna politička većina sa državnog nivoa koju čini koalicija DPS-URA-SNP-SDP-manjinske stranke, potencijalno napravi puč i u Tivtu i pred izbore, preuzme kontrolu nad tim gradom.

Do sada aktuelni Odbor povjerenika "nije išao niz dlaku" administraciji Komnenovića jer nije usvojio nekoliko njenih predloga, ali je redovnim sjednicama i usvajanjem bitnih odluka za redovno funkcionisanje grada, omogućio Komnenoviću i njegovim saradnicima koji jedini imaju izborni legitimitet sa izbora 30. avgusta 2020. da redovno obavljaju svoj posao i vode grad.

“Vijesti" nisu dobile tražene odgovore MJU na pitanja o zvaničnim razlozima za izmjenu Odbora, te posebno o pravnom osnovu za to, budući da važeći Zakon o lokalnoj samoupravi ne daje mogućnosti Vladi da naknadno mijenja već imenovani i funkcionalni Odbor povjerenika koji supstituše lokalni parlament do vanrednih izbora, a koji su u Tivtu voljom kolacije DPS-URA-SNP-SDP-manjinske stranke, već odgođeni bez adekvatnog pravnog osnova.

Bonus video: