Podgorica i Beograd zajedno bi da rješavaju probleme

Jedna od tema biće konkretizovanje saradnje kroz uspostavljanje mehanizma zajedničkih sjednica vlada Crne Gore i Srbije, na kojim bi se detaljnije razmatrala ključna politička, ekonomska i sva druga pitanja iz domena saradnje dviju država

19642 pregleda 20 komentar(a)
Abazović će razgovarati i sa Vučićem, Foto: Gov.me
Abazović će razgovarati i sa Vučićem, Foto: Gov.me

Zvanična posjeta premijera Dritana Abazovića Srbiji biće prilika da se razgovara o ranije pokrenutim inicijativama i temama, koje će biti ponovo razmotrene i potencijalno obnovljene. Jedna od njih je i konkretizovanje saradnje kroz uspostavljanje mehanizma zajedničkih sjednica ove dvije vlade, na kojim bi se detaljnije razmatrala ključna politička, ekonomska i sva druga pitanja iz domena saradnje dviju država.

To se, između ostalog, navodi u Platformi za zvaničnu posjetu Srbiji 29. i 30. juna koju je danas usvojila Vlada na predlog Ministarstva vanjskih poslova.

Abazović u Beograd ide na poziv predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić. Pored nje on će razgovarati sa predsjednikom države Aleksandrom Vučićem i drugim držvanim zvaničnicima o, kako se navodi, aktuelnim temama od interesa za Crnu Goru, o pitanjima dalje saradnje, a sve u cilju unapređenja političkog dijaloga i jačanja bilateralnih odnosa.

Delegaciju Vlade Crne Gore, kako piše, činiće pored premijera Ana Ražnatović, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji i Milena Marković, savjetnica u Ambasadi. Zatim Vladimir Joković, potpredsjednik vlade za ekonomski sistem, Aleksandar Damjanović, ministar finansija, Ana Novaković Đurović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Takođe i premijerova šefica kabineta Ana Rašović, savjetnici Đorđe Radulović (za spoljnu politiku), Ivo Šoć (za pravna pitanja), Miloš Perišić (za medije), Radivoje Koprivica (za digitalne medije).

U delegaciji je i Jelena Maraš, sekretarka Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Tehničkom greškom u platformi objavljenoj na sajtu Vlade izostavljeno je ime potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića, koji će takođe putovati u Beograd, objašnjeno je "Vijestima".

"Zvanična posjeta predsjednika Vlade Beogradu predstavlja potvrdu opredijeljenosti Crne Gore da sa Republikom Srbijom gradi otvorene, dobrosusjedske i prijateljske odnose, na temelju evropskih vrijednosti i tradicionalno bliskih uzajamnih veza. U tom konekstu, regionalna saradnja ostaje jedan od glavnih uslova za ostvarivanje napretka u evropskoj integraciji i ispunjenju zajedničkog vanjskopolitičkog cilja - članstva u Evropskoj uniji", piše u dokumentu.

Pored političkog dijaloga na visokom nivou, dvije strane sagledaće, kako se navodi u platformi, mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u oblastima robne razmjene, energetike, turizma, infrastrukture i ostalih oblasti za koje postoji potencijal daljeg jačanja. "Imajući u vidu sve veću neizvjesnost i mogućnost izbijanja globalne ekonomske krize, posebno u oblastima energetike i poljoprivrede, kao direktne posljedice rata u Ukrajini, razmatraće se najbolji model za ublažavanje potencijalnih posljedica kroz intenziviranje međudržavne saradnje i predlaganjem konkretnih zajedničkih aktivnosti", navodi se.

"Zvanična posjeta Abazovića Srbiji, u prvim mjesecima od preuzimanja funkcije, ukazuje na želju Crne Gore da sa tom državom ubuduće gradi otvorenije dobrosusjedske i prijateljske odnose. Posjeta će, takođe, kroz intenziviranje političkog dijaloga, doprinijeti jačanju dugotrajne regionalne stabilnosti i saradnje u oblastima od obostranog interesa...", piše u platformi.

Bonus video: