Meta na Kosovu: Ratifikacija sporazuma sa Crnom Gorom je nepravedan uslov za liberalizaciju viza

Tači je od predsjednika Albanije zatražio da se pitanje izolacije građana Kosova uspostavljeno zbog blokade procesa liberalizacije viza riješi tako da Albanija dodijeli albansko državljanstvo građanima Kosova, na šta je Meta rekao da to nije rješenje
3 komentar(a)
Iljir Meta, Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Iljir Meta, Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.10.2017. 13:35h

Izražavamo neophodnost okončanja izolacije, da ne kažem diskriminacije, građana Kosova, a nepravedan je uslov za liberalizaciju viza ratifikacija sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, kazao je danas predsjednik Albanije, Iljir Meta.

Meta se u Prištini sastao sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Tači je od predsjednika Albanije zatražio da se pitanje izolacije građana Kosova uspostavljeno zbog blokade procesa liberalizacije viza riješi tako da Albanija dodijeli albansko državljanstvo građanima Kosova, na šta je Meta rekao da to nije rješenje.

"Evropska unija je dovela Kosovo u položaj klasične izolacije, posebno po pitanju liberalizacije viza", kazao je Tači na zajedničkoj konferenciji za medije sa Metom koji danas boravi na Kosovu.

Meta je na to odgovorio kako "nije rešenje da se primi albansko državljanstvo", već je rješenje da se prevaziđe problem izolacije Kosova.

Tokom današnjeg boravka na Kosovu, albanski predsednik je dočekan sa najvišim državnim počastima, uz počasnu jedinicu garde Bezbednosnih snaga Kosova.

Tači je Metu odlikovao Ordenom nezavisnosti za doprinos i angažovanje albanskog predsednika za slobodu i nezavisnost Kosova.

Meta će se tokom dana sastati sa predsjednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem, premijerom Ramušom Haradinajem i šefom kosovske diplomatije Bedžetom Pacolijem.

Bonus video: