Herceg Novi: Katić povukao predloge odluka kojima se definišu mjesta za izgradnju objekata

“Ovakvim načinom određivanja, koji su objekti od javnog interesa, je pokušaj uvođenja nezakonitog načina planiranja, a usvajanjem ovakvih odluka, odbornici neposredno učestvuju u uvođenju “anarhije” na polju prostornog planiranja"
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2017. 13:04h

Sa dnevnog reda današnjeg zasijedanja SO Herceg Novi, na predlog predsjednika opštine Stevana Katića, povučeni su svi predlozi odluka kojima se definišu mjesta za izgradnju turističkih objekata od javno lokalnog interesa. Riječ je o izgradnji turističkih objekata i kompleksa u centru grada i u Igalu, Ratiševini i Trebesinu .

Katić je nakon sjednice lokalnog parlamenta objasnio da su pozive za današnju sjednicu SO poslali 30. septembra, a da je u međuvremenu usvojen novi Zakon o planiranju i uređenju prostora. Ustvrdio je kako su lokalna vlast u Herceg Novom, kao i mnogobrojni stručnjaci i građani bili protiv usvajanja takvog zakona.

Predsjednik Opštine je istakao da je na Zakon predloženo više od 90 amandmana, a da još uvijek ne znaju da li su, i koji prihvaćeni, pa ih je to opredijelilo da povuku odluke sa dnevnog reda današnjeg zasjedanja SO.

Podsjećamo da su u hercegnovskoj područnoj jedinici komore arthitekata Crne Gore (KAHN) juče upozorili predsjednika Opštine Stevana Katića da bi takve odluke, ako budu donesene, bile nezakonite.

U otvorenom pismu KAHN je upozorio da turistički objekti-hoteli, koji su u odlukama navedeni, ne mogu biti objekti od javnog-lokalnog interesa, jer je Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata tačno definisano koji su objekti od lokalnog, a koji od državnog interesa.

“Ovakvim načinom određivanja, koji su objekti od javnog interesa, je pokušaj uvođenja nezakonitog načina planiranja, a usvajanjem ovakvih odluka, odbornici neposredno učestvuju u uvođenju “anarhije” na polju prostornog planiranja i nepoštovanja važeće planske dokumentacije, donijete i usvojene na zakonom propisan način”, poriučile su novske arhitekte.

“Sačekaćemo da Zakon koji je “na brzinu objavljen u službenom listu 6. oktobra, dođe i do nas za nekoliko dana. Tada ćemo dobiti prečišćeni tekst i vidjeti u čijoj će nadležnosti biti donošenje tih rješenja”, poručio je Katić.

Odbornici su većinom glasova usvojili dvedesetak odluka, razrješenja i imenovanja rukovodilaca javnih preduzeća i ustanova i izmjene statuta u pojedinim opštinskim preduzećima.

Galerija

Bonus video: