Krapović se izvinio svima koje je njegovo "Džakoviću ne mlatite" možda uvrijedilo

Višečasovna rasprava je na momente je imala i burnih momenata, ali je ipak pokazala da vladajuća koalcija praktično ne funkcioniše jedinstveno
113 pregleda 0 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.10.2017. 19:35h

Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović izvinio se na današnjoj sjednici Skupštine opštine (SO) Budva svima koje je možda uvrijedilo to što je nezavisnom odborniku Stevanu Džakoviću rekao "ne mlatite" i "ne znate u kom se prostoru i vremenu nalazite".

Krapović je kazao da je štiteći svoj i dignitet predsjednika Opštine nasumično kazao Džakoviću "ne mlatite", nakon što je nezavisni odbornik u javnom prenosu sjednice SO kazao da predsjednik opštine priča neistinu.

Sjednica SO Budva završena je večeras oko 20 časova, nakon što je nastavljena oko 16 časova iako se Krapović tada nije javno izvinio Džakoviću.

Nastavak sjednice koju je šef parlamenta Đorđe Vujović zakazao za 15.30 časova bio je neizvjesan, jer je Džaković kazao da se sjednica neće nastvaljati ukoliko mu se Krapović ne izvini.

Višečasovna rasprava je počela još u 10 časova, a na momente je imala i burnih momenata, ali je ipak pokazala da vladajuća koalcija praktično ne funkcioniše jedinstveno. Da je to tako potvrdila je i polemika nezavisnog odbornika Džakovića i gradonačelnika Krapovića uoči što će predsjdnik parlamenta najaviti pauzu.

Krapović je odgovarajući Džakoviću u vezi završnog računa, rekao "ne mlatite" i "ne znate u kom se prostoru i vremenu nalazite", na šta je Džaković zatražio da mu se ovaj izvini ili neće biti nastvaka zasijedanja.

Vujović je opomenuo Krapovića zbog rjelčnika, na šta je gradonačelnik odgovorio da je "u pitanju žargon".

Džaković se nakon dva i po mjeseca vratio u parlament i time omogućio aktulenoj vlasti kvorum, nakon što su Demokrate obećale da će inicirati promjenu Zakona o izboru odbornika i poslnika.

Prije pauze većinom glasova, Skupština opštine usvojila je završni račun za 2016. Tokom višečasovne rasprave ponovoljene su oštre optužbe na račun prethodne gradske uprave, predvođenje DPS-om, čiji odbornici nijesu došli na skupštinsko zasijedanje, iako se na dnevnom redu našao dokument koji oslikava poslednju godinu njihove vladavine u Budvi.

Govoreći o završnom računu za 2016. gofinu, sekretar za finansije Petar Odžić kazao je da je revizor dao mišljenje sa rezervom.

„Nemamo mišljenje o investicijama i javnim nabavkama, a to su upravo stavke, zbog kojih su mnogi procesuirani u tužilaštvu“, ocijenio je on.

Eksternu reviziju je radio profesor Đorđe Rakočević koji je ukazao na brojne manjkavosti u kontroli tokova opštinskog novca, ali ni jedna od stavki za koju je data rezerva, nije bila za negativno mišljenje.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković upitao je zašto aktuelna vlast, iako je obećela, nije uradila popis imovine

Nezavisni odbornik Stevan Džaković upitao je zašto aktuelna vlast, iako je obećela, nije uradila popis imovine.

„Šta ćemo uraditi po tom pitanju, a da se ne oslanjamo na najveću kriminalnu organizaciju u Crnoj Gori, Upravu za nekretnine“, zapitao je Džaković.

Odbornik Crnogorske Pero Duletić naveo da je jedna od stavki zbog koje je dato mišljenje sa rezervom i to što Službu za naplatu komunalije, nema ustrojenu evidneciju o ukupnom zaduženju i naplati. Načelnik Službe za naplatu komunalija Ninoslav Kaluđerović je naveo da svih manjkavosti iz ranijih godina, sada nema, jer su obezbijedili novi softver i uredno evidentiraju.

Goran Pejović (SNP) pozvao je gradske vlasti da novac koji će biti utrošen za organizaciju javnog dočeka Nove godine se umanji i da se uključi privreda u finanisranju, koja od svega ima benefita.

Šef parlamenta Đorđe Vujović (DF) naveo je da je popis imovine u Opštini Budva godinama unazad smišljeno sakriven.

„To je rađeno planski, da bi se sa imovinom moglo manipulisati. Obećavamo da se takve stvari neće više dešavai, već ćemo morati doći do tačnog stanja imovine. Postoji dobar dio imovine koji je kupljen, a nije uknjižen na lokalnu upravu, to je da imovina koja „lebdi“, sa kojom može da se manipuliše“, istakao je Vujović.

Božena Jelušić (URA) kazala je da je Katastar dostavio popis opštinske imovine, ali da se ne može utvrditi stanje u Starom gradu.

„ Naišla sam na nevjerovatnu situaciju da nisam mogla da dobijem kredibilne podatke od njih, o imovini Opštine u Starom gradu. Preporučeno nam je da sami možemo krenuti u identifikaciju. Mi kao građani se spremamo da krenemo od kuće do kuće i sami registrujemo stanje. Postoje ljudi u koji pored svoje imovine koriste imovinu Opštine u Starom gradu“, istakla je Jelušić.

Ističući da ova akteulna gradska vlast nema odgovornost za ono što se radilo 2016. Krsto Radović iz Demokratske CG naglasio mu je žao mi što odbornici DPS nijesu u Sali i da odbrane ovaj završni račun.

„Očigledno je da je rasulo u njihovim redovima“, ocijenio je Radović.

Anđela Ivanović (Crnogorska) kazala je da joj je žao što u sali nije potpredsjdnik Opštine da Mihailo Đurović (SDP) , kako bi mogao da objasni šta se sve radilo tokom, pošto je dugo bio na čelu sekretarijata za finansije dok je gradom upravljao DPS.

„Građani moraju da znaju da neko ko je bio sekretar za finanijsa, kada je napravljena najveća pohara Budve, sada je unaprijeđen. Možda ne postoji njegova zakonska, ali sigurno moralna odgovornost postoji“, navela je Ivanović.

Na tu opasku joj je replicirala Božena Jelušić navodeći da Đurović se nije prošle godine nalazio na mjestu sekretara, dok je gradonačelnik Dragan Krapović da nije unaprijeđen, te da nije u redu da se neko okrivljeuje, a da taj nije prisutan u sali.

Uz naglasak da je aktulena vlast počela da vlada tek 2017., gradonačelnik Krapović naglasio je da to što u slai nijesu odbornici DPS, ilustruje o odnosu i stanju koje vlada u toj partija.

„Bježanje sa bojnog polja. Građani treba da znaju da je pobjegao da ne bi dao svoje mišljenje o bitnim odlukama koje se nalaze na dnvenom redu od Miločerskog parka do Luke Budva“, kazao je on.

Govoreći o imovini, Krapović je kazao da je teško popisati, jer je u pitanju galimatijas, ali da su oni spremni da se sa time uhvate u koštac.

„ Biće formirana radna grupa na čijem će čelu biti potpredsjednik Veselin Marković, kako bi se popisala poklretna i nepokretna imovina. Mi smo dužni po zakonu da podatke dobijamo od Uprave za nekretnine“, ocijenio je Krapović.

„ Biće formirana radna grupa na čijem će čelu biti potpredsjednik Veselin Marković, kako bi se popisala poklretna i nepokretna imovina"

Dragan Ivančević (Crnogorska) je u nastavku zasijedanja ocijenio da je očekivao da će za godinu dana koliko upravlja Budvom, gradska vlast ponuditi strategiju razvoja grada, ali od toga nema ništa.

„Za godinu dana nijeste pokazali da imate viziju, radite ad hok, stihijski“, poručio je Ivančević.

Diskusije se vodila i oko odluke o cijenam usluga parkiranja, gdje se ponvoila priča o haosu koji je novo rukovodstvo opštinskog preduzeća „Parking servis“ zateklo nakon preuzuimanja rukovođenjem.

Goran Pejović iz SNP smatra da bi cijene usluga tokom zimskog perioda trebale da budu na pojedinim parkiralištima, posebno onim u blizini Staroga grada još niže, kako bi se izgbeglo parkiranje uz ulicu.

U nastavku zasijedanju odbornici su usvojili i odluku o otpremninama, Lokalni plan upravljanja otpadom.

Sjednici nije prisustvovala odbornica SD Milena Raičković, koja je prethodno skupštinskoj službi najavila odstustvo.

Vrtić dobio 300 kvadrata u TQ Plaza

Opština Budva ustupiće 300 kvadrata poslovnog prostora u kompleksu „TQ Plaza“ na besplatno korišćenje javnoj predškolskoj ustanovi „Ljubica Jovanović- Maše“ , za smještaj vrtićana, jer su postojeći kapaciteti prebukirani.

Odlukom je Skupština opštine dala ovlašćenje predsjendike Opštine Draganu Krapoviću da ustupi prostore na korišćenje.

„ JPU Ljubica V. Jovanović Maše obratilo se molbom Opštini jer je ove godine upisnao čak 1161 djece, čime su premašini kapaciteti u četiri vrtića za čak sto odsto. Mi smo izašli u susret i ustupićemo prostore, koji bi bili adaptirani u vrtić“, kazaoa je sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković pitao je gdje se nalaze ti prostori, kako bi građani bili upoznati, na šta mu je gradonačelnik Krapović odgovorio da u razgovoru sa direktorkom vrtića Verom Šaranović i službenicima Opštine , određena tri prostora na drugom spratu TQ Plaze koja su uslovna i zadovoljavajuće.

Riječ je o prostorima koje je Opština dobila na osnovu priznanja krivice organizovane kriminalne grupe

Odbornička nedisciplina

Krapović je zamjerio odbornicima zbog kašnjenja na sjednice lokalnog parlamenta.

„Svaki put čekamo da se prikupimo. Molim da svi se pridržimo rasporeda, ovdje se ponavanja kašnjenje, čitavih odborničkih grupacija“, upuitio je Krapović zamjerku.

Podsjećamo godišnja plata jednog odbornika građane staje 3.600 eura, a u proteklih devet mjeseci, pokazana je nedisciplina, kako u kašnjenima, tako i u nedolascima na skupštinska zasijedanja.

Bonus video: