Abazović: Vlada je za 50 dana uradila nešto što bi realno trebalo da se uradi za godinu

"A za 100 dana očekujem da se uradi nešto što je trebalo za deset godina"

19337 pregleda 60 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović
Abazović, Foto: Boris Pejović

Premijer Dritan Abazović kazao je da Vlada koju predvodi "za 50 dana uradila nešto što bi realno trebalo da se uradi za godinu".

"A za 100 dana očekujem da se uradi nešto što je trebalo za deset godina. Prvo, profunkcionisale su sve institucije sistema. Mislim na državni parlament i na vladu, to je prva stvar. Suočili smo se sa krizom, donijeli smo mnoge odluke koje se tiču krize i stvaranja koliko-toliko povoljnih uslova života građana Crne Gore. Pokrenuli smo veliku diplomatsku aktivnost. Na 100 dana vlade će biti spisak ljudi sa kojima smo se sreli, bilo na nivou premijera ili ministara. Mislim da će to da bude više nego za četvorogodišnji mandat ne prethodne vlade, nego one prije", kazao je Abazović za Euronews Srbija.

Naveo je i da je Vlada pokrenula sistem koji se tiče investicija.

"Već su neke stvari postale vidljive, imamo dogovorene nove hotele na primorju. Očekujem da prvi put oživimo brodogradilište. U Crnu Goru dolazi jedan od najvećih montažnih dokova od 193 metra. Na putu smo da rešimo i stvari koje se tiču evropske agende, državnog parlamenta. Ovo govorim za sto dana, još malo nam treba. Plus neke stvari poput Temeljnog ugovora, koje već dugo vremena opterećuju društvo".

Abazović je kazao i da je njegov prioritet broj jedan deblokada evropskog puta.

"Za to su nam potrebne tri važne odluke. Upitno je da li ćemo do njih doći, ali ja sam zaista optimista. I vjerujem da svi građani Crne Gore i politički establišment takođe razumiju potrebu da se do toga dođe. A inače, cijela Vlada ima samo dva glavna pravca djelovanja. Jedan je vezan za vladavinu prava, a drugi za ekonomiju. Mislim da se u oba pravca radi mnogo. Nisam pomenuo hapšenje dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i dugogodišnjeg predsjednika Privrednog suda Crne Gore. To su slučajevi koji su se desili u prethodnih 50 dana i mislim da su za vladavinu prava u kontekstu Crne Gore istorijski".

Upitan da li Vlada ima političku stabilnost, premijer je kazao da misli "da nikad nismo imali veću političku stabilnost".

"Ako vi mene pitate u smislu da li bi moglo da dođe do nekih poremećaja u narednom periodu – da. Ali da li Crna Gora može više da se vrati na staro – ne. I to je vizija jedne druge države u kojoj je svako važan, bez obzira na broj poslanika i poziciju koju trenutno ima. I to je motivacija koja će morati da se podigne na najveći mogući nivo, da postanemo zemlja dogovora. Da smo spremni da se dogovaramo. Ova vlada je već efektirala time. Kakvi će biti budući politički odnosi, to zavisi od mnogo faktora, ali definitvno Crna Gora reflektuje moć dogovaranja i stvaranja mostova koji su prilično bili porušeni u prethodnom periodu".

U intervjuu Euronews Srbija rekao je i da u Beograd ide sa jednom željom - "da rifrešujemo naše odnose".

"Da oko par pitanja koja su ostala gorka iz prethodnog perioda pokušamo da nađemo rješenja. Neka pitanja treba tek da aktuelizujemo koja su pozitivna, u smislu snažnije ekonomske saradnje, pa i u kontekstu krize i pokazivanja veće solidarnosti između dvije države. Ako me pitate o pitanjima koja su ostala otvorena, mi imamo neka pitanja koja bi trebalo da riješimo. Mi ćemo sa dobrim vijestima poći u vezi razmjene ambasadora Crne Gore i Srbije. Mislim da ćemo vrlo brzo izaći sa novim kandidatom za ambasadora Crne Gore u Beogradu. Vjerujem i da će druga strana iskazati isto načelo. Sa druge strane, imamo situaciju da je Svetozar Marović i dalje u Srbiji. I to je pitanje koje moramo da otvorimo".

Abazović je rekao i da očekuje da će mnogi građani Srbije ovo ljeto provesti u Crnoj Gori.

Ponović je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan i da je regionalna saradnja nešto što treba državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.

"Otvoreni Balkan daje neku perspektivu ekonomskog razvoja. Te zemlje već imaju potpisane neke dokumente u vezi sa određenim olakšicama ili trgovinom. Ono što je zajedničko tržište, to je potpuno kompatibilno sa onim što propagira i Berlinski proces. Tako da ja tu inicijativu vidim kao nešto što može da se iskoristi lijepo ako svi u tome budemo iskreni i ako svi damo doprinos. Ne vidim da je to u koliziji sa onim što je politika EU"

Upitan šta se promijenilo pa je Milo Đuaknović prestao da bude "balkanski Lukašenko",, Abazoivć je odgovorio.

"Promijenilo se mnogo toga. A tek će da se promijeni. Kome nije bilo jasno prije dva mjeseca, jasno mu je sada. Kome nije jasno sada, biće mu jasno za pet-šest mjeseci. Da biste u politici ili bilo čemu bili uspješni, morate da imate svoju viziju. I morate da je namećete. Ona ne mora uvijek da bude prihvaćena, ali to je manje važno. Gospodin Đukanović je predsjednik Crne Gore do narednih izbora. To je to. Mi smo zatražili manjinsku podršku od svih poslanika. Ko želi da manipuliše, može da bude uspješan u tome. Vrlo smo bili raspoloženi da nam tu podršku da i DF i Demokrate i DPS. Rekli smo da u toj vladi ne mogu da budu DF i DPS. DPS je vidjela neki svoj interes politički ili ne znam ni ja kakav, da podrže manjinsku vladu, neko je rekao ne, i to je to, baš je jednostavno".

Bonus video: