DIK traži izmjene Zakona u cilju bržeg dobijanja izbornih rezultata

DIK je u dopisu Skupštini navela da je od Misije OEBS-a u Crnoj Gori doniran softver koji omogućava prenos rezultata sa biračkih mjesta, ali koji se upravo zbog zakonskog ograničenja koristi samo od nivoa opštinske izborne komisije, što u praksi ne daje željene rezultate po pitanju brzine prikupljanja i objavljivanja podataka

4461 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Državna izborna komisija (DIK) uputila je Skupštini Crne Gore inicijativu za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Kako se navodi u saopštenju DIK-a, cilj tih izmjena je omogućavanja bržeg prikupljanja i objavljivanja rezultata izbora neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša predložio je članovima da se uputi inicijativa u cilju izmjene člana 71a stav 1 Zakona kojim je propisano da je u prostoriji za glasanje zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikacju (telefon, mobilni telefon, laptop, tablet računar itd.).

"Komisija je jednoglasno podržala predlog Mugoše i donijela zaključak o potrebi da se predsjednici Skupštine Crne Gore i članovima Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu ukaže na činjenicu da sadašnja odredba onemogućava korišćenje uređaja koji bi služio za brže prikupljanje i objavljivanje rezultata sa biračkog mjesta", navodi se u saopštenju.

DIK je u dopisu Skupštini navela da je od Misije OEBS-a u Crnoj Gori doniran softver koji omogućava prenos rezultata sa biračkih mjesta, ali koji se upravo zbog zakonskog ograničenja koristi samo od nivoa opštinske izborne komisije, što u praksi ne daje željene rezultate po pitanju brzine prikupljanja i objavljivanja podataka.

"Komisija je prilikom diskusije na ovu temu ocijenila da je navedenu odredbu potrebno izmijeniti u pravcu omogućavanja korišćenja elektronskog uređaja u prostoriji za glasanje od strane ovlašćenog lica u cilju bržeg prikupljanja rezultata, pri tome ne osporavajući i ne preispitujući odredbu da zakonska zabrana korišćenja elektronskog uređaja za komunikaciju ostane važeća u drugim slučajevima u prostoriji za glasanje".

U saopštenju se navodi i da imajući u vidu aktuelnost pitanja izborne reforme, DIK je zaključila da bi izmjena ove odredbe doprinijela daljem poboljšanju efikasnosti i transparentnosti rada izborne administracije i prava javnosti da bude brže informisana o rezultatima izbora od strane centralne institucije zadužene za sprovođenje izbora.

"Na sjednici je ocijenjeno da je DIK u prethodnom periodu često bila predmet kritika u smislu nedovoljnog prisustva u javnosti nakon zatvaranja biračkih mjesta, upravo zbog ovog zakonskog ograničenja na koje nije mogla uticatii. U tom smislu izraženo je očekivanje da će Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu i poslanici imati razumijevanja da je izmjena postojeće odredbe preduslov kako bi DIK nakon izbora mogla ispuniti legitimna očekivanja javnosti vezanih za objavljivanje rezultata izbora u razumnom roku", zaključuje se u saopštenju DIK-a.

Bonus video: