priznati postignuća zemalja zapadnog Balkana

Picula piše preporuke za novu strategiju proširenja EU: Podstaknuti ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore

Procesu proširenja Evropske unije potreban je, osim novog podsticaja i zamaha i kontinuitet, dosljednost, vjerodostojnost i učinak, piše u nacrtu Izvještaja.

7815 pregleda 16 komentar(a)
Picula, Foto: Alexis HAULOT
Picula, Foto: Alexis HAULOT

Evropski parlament imenovao je Tonina Piculu za izvjestioca za novu strategiju proširenja Evropske unije.

Hrvatski zastupnik iz redova Socijalista i demokrata je vođa Radne grupe za Zapadni Balkan, koizvjestilac za IPA III financijski mehanizam,izvjestilac za Crnu Goru, te koordinator svoje parlamentarne grupe za vanjske poslove, uz druge dužnosti.

Piculin zadatak, kako je saopšteno iz njegove kalcelarije, biće formusanje predlog nove strategije proširenja, koju zatim treba da usvoji Evropski parlament i zatim uputiti Evropskom savjetu, Evropskoj komisiji i visokom predstavniku EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku.

"Predlog izvještaja koje su mi koleginice i kolege povjerili jasno naglašava vrijednost politike proširenja kao strateškog ulaganja u sigurnost i blagostanje Evrope te da je ona već uvelike doprinijela uspostavljanju mira u područjima koja su ranije bila pogođena ratom. Takođe, inicijalni prijedlog izvještaja prepoznaje činjenicu o kojoj dugo govorim i na kojoj cijelo vrijeme insistiram, a to je da je proširenje najefikasniji instrument spoljne politike EU i jedna od najuspješnijih politika Unije te da je ono i dalje strateško ulaganje u stabilnost i blagostanje na evropskom kontinentu. Ono je važno i za Hrvatsku, jer dok god na svim svojim granicama ne budemo imali druge članice EU, nećemo moći u potpunosti da koristimo sve mogućnosti našeg članstva", rekao je Picula prilikom imenovanja.

A proširenje je, kako je saopšteno, posebno važno danas u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, kako bi se Ukrajini i Moldaviji dala perspektiva izglednog članstva, ali i kako bi se samoj politici proširenja dao nužni novi podsticaj i zamah.

Procesu proširenja Evropske unije potreban je, osim novog podsticaja i zamaha i kontinuitet, dosljednost, vjerodostojnost i učinak, piše u nacrtu Izvještaja.

Napredak i bezbjednost cijele Evropske unije zavisi od njene sposobnosti da brani demokratiju unutar i van svojih granica, ističe Picula, kao i ljudska prava i multilateralni poredak utemeljen na jasnim pravilima.

"Geopolitička unija, kakvu je na početku ovog mandata najavljivala predsjednica Komisije Ursula fon ded Lajen, tek je u geopolitički izuzetno zahtjevnim okolnostima rata na granici Unije dobila svoju stvarnu težinu. Nužno je da EU zadrži i ojača svoju geostratešku važnost i vjerodostojnost, a to će biti moguće samo ako se više integrišemo u zajedničkoj vanjskoj, bezbjednosnoj i odbrambenoj politici, te kad uspostavimo djelotvornije postupke donošenja odluka", istakao je Picula.

Govoreći o odnosima sa potencijalnim novim članovima, Picula ističe kako je potrebno da članice EU počnu da ispunjavaju svoje obaveze prema kandidatkima koji ispunjavaju uslove koji su pred njih postavljeni, da izbjegavaju korišćenje neriješenih bilateralnih sporova za ucjene i blokiranje procesa pristupanja kandidatima, kao i da strateški više komuniciraju koristi proširenja, kako u zemljama kandidatima, tako i u svojim vlastitim zemljama.

Picula u nacrtu izvještaja predlaže da se ubrza integracija zemalja koje pokazuju stratešku orjentaciju i predanost reformama potrebnim za EU članstvo, kao i da im se konačno postave jasnija, transparentnija i dosljednija mjerila uspješnosti, te da se poboljša mjerenje napretka i osigura stalna politička i tehnička podrška tokom cijelog procesa pristupanja.

Takođe, da se pojačaju solidarnost i prelazni politički i ekonomski podsticaji za zemlje pristupnice, osiguravajući da međukoraci integracije ne zamjenjuju već olakšavaju konačni cilj punopravnog članstva u EU-u.

"Posebna je pažnja u nacrtu posvećena i našem susjedstvu, u skladu sa Piculinim strateškim narativom o važnosti da Hrvatska na svim granicama ima druge članice Unije, pa se tako zahtijeva da se priznaju postignuća zemalja zapadnog Balkana otvaranjem pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom koji su odavno trebali početi i odobravanjem liberalizacije viznog režima Kosovu bez odlaganja", navodi se u saopštenju.

Potrebno je, Picula zaključuje, da EU pomogne Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata, kao i da podstakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidata.