Spajić na čelu, u Pokretu Evropa sad i Jokić i Ivanović

Bojana Jokić je građanska aktivistkinja iz LGBT Foruma Progres, dok je Filip Ivanović profesor i član UO Univerziteta

62624 pregleda 160 komentar(a)
Spajić i Milatović, Foto: Luka Zekovic
Spajić i Milatović, Foto: Luka Zekovic

Bivši ministar finansija Milojko Spajić biće predsjednik Pokreta Evropa sad, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, u pokretu će biti i građanska aktivistkinja Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres, te profesor Filip Ivanović. Ivanović je nedavno imenovan za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, direktor je Centra za helenske studije u Podgorici, a prošle godine je imenovan za ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici, za šta je dobio agreman, ali ne i potpis predsjednika Mila Đukanovića.

Spajić i bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović juče su na konferenciji za novinare predstavili programske ciljeve i principe nove partije, koja će, kako su najavili, učestvovati na lokalnim izborima u oktobru.

Poručili su da neće ulaziti u predizborne koalicije, već da će sami ići na izbore.

Spajić je kazao da ne mogu da sarađuju s Demokratskom partijom socijalista (DPS) koja i danas osporava program Evropa sad, koji je sprovela bivša vlada i u okviru kojeg su povećane minimalne zarade na 450 eura, niti s Demokratskim frontom koji ih je “rušio 15 mjeseci”.

”Ne želimo da sarađujemo s takvim partijama. Sarađivaćemo s partijama koje su okrenute budućnosti”, poručio je Spajić.

Na pitanje kako će Pokret biti ideološki određen, Spajić je odgovorio da ne žele da ugrožavaju bilo čiji identitet.

”Svi su dobrodošli. Treba svi da se okupimo oko zajedničkih ideja i da damo maksimalno u tom pravcu”, poručio je Spajić.

On je pozvao sve građane koji su glasali DPS, DF i sve partije koje, kako kaže, nijesu ispunile njihova očekivanja, da ih kazne tako što će Pokretu Evropa sad dati vlast prvo na lokalnim, pa na parlamentarnim izborima.

Milatović je kazao da žele vanredne parlamentarne izbore zajedno s lokalnim izborima u oktobru.

”Mi smo za te izbore spremni”, kazao je Milatović. On je pozvao parlamentarnu većinu i Vladu da to daju građanima (izbori u oktobru) jer su građani nezadovoljni.

Spajić je, na pitanje kakva je pozicija bivšeg premijera Zdravka Krivokapića u Pokretu, odgovorio da je Krivokapić rekao da ne želi aktivno da se bavi politikom. On je rekao i da razgovaraju s nekima iz bivše administracije.

Milatović je najavio da će organi partije biti birani na kongresu koji će biti vjerovatno u avgustu ili septembru.

Komentarišući optužbe da je bivša vlada usporila evropske integracije, Milatović je rekao da su kontradiktorne informacije iz Evropske komisije, čiji je izvještaj za Crnu Goru bio povoljan.

Kazao je da će se u oktobru ove godine u novom izvještaju EK vidjeti šta su realne informacije i šta je uradila 42. Vlada.

”Za ulazak u EU su važni ekonomski kriterijumi, naša zemlja za prethodnih 15 godina nije imala za godinu dana ovako izvanredne ekonomske i finansijske kriterijume kao što smo ih mi ostavili nakon samo godinu i nešto dana u užasnom ambijentu u kojem smo funkcionisali”, kazao je Milatović.

Dodao je da se puno uradilo, parlament je u decembru usvojio puno važnih dokumenata iz oblasti vladavine prava i to će sve biti reflektovano u novom izvještaju.

”Pregovaramo deset godina. Jesmo li mi bili ministri deset godina? Ko je bio na čelu zemlje deset godina? Što nijesmo ušli 2015?”, pitao je Milatović.

Slovačka je, kako je dodao, za tri godine završila proces pristupanja EU.

”Što nijesmo ušli s Hrvatskom u EU? To su prava pitanja, ostalo je demagogija koje su se građani naslušali 30 godina, pa sjašite više. Kažem političarima u Crnoj Gori, sjašite više s naših leđa”, poručio je Milatović.

Zalažu se za pristupanje EU, afirmišu dobrosusjedske odnose

Milatović i Spajić su predstavili načela i vrijednosti novoosnovanog pokreta.

”Vjerujemo da su dostojanstvo i sloboda ljudske ličnosti neupitni i nepovredivi, ali i da su individualne slobode komplementarne odgovornosti i dužnosti pojedinca prema zajednici. Posvećeni smo izgradnji demokratskog i solidarnog društva, zastupajući neprikosnovenost privatne svojine...”, naveo je Milatović.

Vjeruju, kako kaže, u slobodu govora, mišljenja i izražavanja, afirmišu javnu razmjenu stavova lišenu svakog vida cenzure i represije, ističu viševjekovnu državnost i slobodarske tradicije Crne Gore i uvažavaju njen kulturno-istorijski identitet u različitim periodima njene prošlosti.

Pokret, kako je rekao Milatović, vjeruje u pripadnost Crne Gore evropskoj zajednici država i naroda i zalaže se za pristupanje Evropskoj uniji. Afirmišu dobrosusjedske odnose i posvećeni su jačanju multilateralizma, naročito ciljevima proklamovanim u Povelji UN-a.

Dodao je da se zalažu za društvo jednakih šansi, u kojem kompetencije, lično zalaganje i profesionalni integritet predstavljaju odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju...

Bonus video: