Većinska podrška za članstvo u NATO

Uoči početka Samita u Madridu, Alijansa predstavila posljednja istraživanja javnog mnjenja

26705 pregleda 43 komentar(a)
Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči početka Samita, Foto: Reuters
Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči početka Samita, Foto: Reuters

Više od polovine građana Crne Gore glasalo bi za ostanak u NATO (51 odsto), dok bi trećina (33 odsto) bila za napuštanje, a ostatak nije znao da odgovori, rezultati su istraživanja javnog mnjenja uoči početka Samita u Madridu.

Ukoliko bi se računali samo opredijeljeni ispitanici u Crnoj Gori, podrška bi bila 61 odsto, u odnosu na 39 odsto onih koji bi glasali za napuštanje, navodi se u dokumentu.

Na nivou svih 30 zemalja članica, podrška članstvu iznosi 72 odsto, odnosno 84 odsto ako se računaju samo opredijeljeni ispitanici. Iz saveza su saopštili da rezultati istraživanja pokazuju “istorijski visok stepen podrške NATO-u”.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je na konferenciji za novinare da će na Samitu u Madridu biti donesene značajne odluke, među kojima očekuje i onu o povećanju broja snaga u visokoj pripravnosti na preko 300.000.

Samit 30 zemalja članica počinje danas, a crnogorsku delegaciju predvodi predsjednik države Milo Đukanović, a s njim se u španskoj prijestonici očekuju ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić.

U platformi za učešće na Samitu navodi se da će se pružiti puna podrška usvajanju sljedećeg Strateškog koncepta, koji će obuhvatiti sve izazove i rizike novog bezbjednosnog okruženja. Takođe se dodaje da će Crna Gora razmotriti učešće u novouspostavljenim borbenim grupama na jugoistočnom krilu Alijanse.

Na Samitu će jedna od glavnih tema biti Rusija i Ukrajina. Istraživanje je pokazalo da 67 odsto građana Alijanse smatra da je ruska invazija na Ukrajinu uticala na bezbjednost i sigurnost njihove zemlje. Na pitanje da li je invazija uticala na bezbjednost i sigurnost Crne Gore, osam odsto je odgovorilo da veoma jeste, a 36 odsto da donekle jeste, 24 odsto da nije mnogo, a 20 odsto da nije uopšte.

Čak 70 odsto građana Alijanse zabrinuto je zbog mogućnost rata u zemljama Alijanse, među kojima i 46 odsto građana Crne Gore. To je, međutim, najmanji procenat među pojedinačnim članicama.

Raste broj onih koji imaju nepovoljno mišljenje o Rusiji (68 odsto). U tom dijelu zabilježen je porast za 27 procenata u odnosu na 2021. godinu. U slučaju Kine taj procenat je porastao u istom periodu za 11 odsto.

Bonus video: