Milačić: Temeljni ugovor treba potpisati, ali isto tako i odbraniti u vremenima koja dolaze

"Prava Crna Gora neće dozvoliti politiku 'korak naprijed, nazad dva' u vezi potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a to znači stavljanje u istu ravan kanonskih crkava i vjerskih organizacija, sa neutemeljenim udruženjima građana i NVO-ima"

7447 pregleda 17 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Temeljni ugovor treba potpisati, ali isto tako i odbraniti u vremenima koja dolaze. U tom smislu, Prava Crna Gora pozdravlja brzo potpisivanje objavljenog teksta ugovora, kao izraz onih snaga koje su odbranile svetinje u Crnoj Gori i snaga koje ne dozvoljavaju legitimizaciju izdaje kao uobičajenog političkog principa, poručio je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Kako se navodi u saopštenju ove partije Prava Crna Gora je naročito zadovoljna što objavljeni tekst Ugovora predstavlja direktan kontinuitet sa predlogom Temeljnog ugovora 42. vlade nastale na pobjedi 30. avgusta.

"Prava Crna Gora neće dozvoliti politiku 'korak naprijed, nazad dva' u vezi potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a to znači stavljanje u istu ravan kanonskih crkava i vjerskih organizacija, sa neutemeljenim udruženjima građana i NVO-ima, sa samozvanim vjerskim prefiksom, što sumnjamo da je dugoročna namjera ove Vlade", navodi Milačić.

On smatra da je "tekst ugovora dobar".

"I definiše većinu problema koji opterećuju odnos između jedine kanonske i istorijske crkve na ovim prostorima SPC i države sa druge strane. Garanti ovog ugovora treba da budemo svi i da ne dozvolimo da se on koliko sjutra zgazi nekim drugim dokumentima ove Vlade, u šta otvoreno sumnjamo. Kroz ugovor sa SPC država ima ugovor sa dva milenijuma hrišćanstva, dva milenijuma moderne civilizacije, duhovnosti, kulture i istorije, od apostolskih vremena do danas", kaže Milačić.

Sa drugim ugovorima koji bi se koliko sjutra mogli naći na stolu, Milačić smatra da se "ovaj odnos gazi i postaje kontra-odnos, veza sa neuspjelim istorijsko-ideološkim bravurama negatora Crkve, vjere i slobodarske istorije ove zemlje".

"Dajući podršku ugovoru, postajemo garant njegovoj odbrani i sprovođenju, sa svakim građaninom koji neće dozvoliti njegovu relativizaciju i izigravanje, na koje su navikli članovi ove Vlade", zaključio je Milačić.

Bonus video: