"temeljni ugovor najtemeljnije pripremljena izdaja crne gore"

Rakočević: Vlada je SPC postavila u nadređen položaj - ne samo u odnosu na ostale vjerske zajednice, već i na državu

"Nije vrijeme za likovanje, nego za odgovornost. A ona nam nalaže da vladu srušimo što prije, kako bismo konačno nakon izbora dobili novu, koja bi bila istinski građanska i evropska, i prije svega odgovorna prema državi i njenim vitalnim interesima"

5094 pregleda 11 komentar(a)
Rakočević, Foto: SD
Rakočević, Foto: SD

Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) koji je juče u javnosti objavila Vlada Dritana Abazovića, a koji se bez ikakvog opravdanja naziva "temeljnim", najtemeljnije je pripremljena izdaja države Crne Gore, poručio je Marko rakočević, član Predsjedništva Socijaldemokrata Crne Gore (SD).

U saopštenju koji je medijima dostavio SD Rakočević dodaje da se "ovim ugovorom koji izdajnička Vlada Dritana Abazovića planira da potpiše sa SPC, ova vjerska zajednica postavlja se nadređen položaj ne samo u odnosu na ostale vjerske zajednice, već i na samu državu Crnu Goru".

"Prosto je nevjerovatno da se episkopijama Srpske pravoslavne crkve koje djeluju u Crnoj Gori, od strane naše države priznaje kontinuitet preko 600 godina duži nego što ga je sama Srbija, matična država, priznala SPC. Za ovaj nonsens ne treba posebna pamet i pravničko znanje, ovo je jasno vidljivo svakom laiku koji baci pogled na ovaj sramni ugovor", kaže Rakočević.

On smatra da "od SPC, odnosno njenih eparhija u Crnoj Gori, planirano je potpisom premijera ove države (makar formalno), napraviti državu u državi".

"Kako je to Abazović zamislio - svi oni koji se ogriješe o zakon, utočište će, ukoliko ovaj ugovor bude potpisan, moći naći u crkvi gdje državni organi, bez odobrenja sveštenog lica, neće moći da djeluju. Hapšenja, dakle, mogu na ulici, mogu u Skupštini, Vladi, sudovima, ali ne mogu u crkvama koje su u vlasništvu SPC", navodi Rakočević.

Kaže da je "ovo samo jedan dio skandaloznog dokumenta koji se Crnoj Gori pokušava podvaliti kao 'temeljni' ugovor".

"Socijaldemokrate će se protiv ovog akta kapitulacije Crne Gore nad velikodržavnim projektom boriti na sve moguće načine, na šta, još jednom, pozivamo sve političke subjekte, bili oni u vlasti ili van nje, kao i sve slobodnomisleće građanke i građane koji se protive ovom suludom političkom naumu koje Abazović na čelu 43. vlade pokušava da sprovede", rekao je Rakočević.

Kaže i kako mu je "žao što se ispostavilo da su bili u pravu kada su odbili učešće u prevarnom projektu zvanom manjinska vlada".

"Ali nije vrijeme za likovanje, nego za odgovornost. A ona nam nalaže da vladu srušimo što prije, kako bismo konačno nakon izbora dobili novu, koja bi bila istinski građanska i evropska, i prije svega odgovorna prema državi i njenim vitalnim interesima, za razliku od postojeće koja to definitivno nije", zaključio je Rakočević.