neće dopustiti da se takav ugovor u ovoj formi potpiše

LP: Temeljni ugovor ravan veleizdaji interesa države, vrijeme je za smjenu 43. vlade

"Falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi. Ili preciznije države nad državom"

4374 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Liberalna partija
Foto: Liberalna partija

Liberalna partija u saopštenju dostavljenom medijima poručila je da je vrijeme za smjenu 43. vlade i rješavanje suštinskih problema i krize.

Kako navode ugovor koji je vlada spremna da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori "ravan je veleizdaji interesa države Crne Gore i neće dopustiti da se takav ugovor u ovoj formi potpiše".

"Liberalna partija gajila je nadu i očekivala da će 43. vlada Crne Gore biti vlada kontinuiteta trasiranog crnogorskog evropskog i građanskog puta, međutim, očigledno da ona nije do kraja odbacila mitomanske i poslušničke prakse vlade Zdravka Krivokapića", kažu iz ove partije.

LP dodaje da "falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi".

"Ili preciznije države nad državom. U samom ugovoru, dostupnom javnosti bar sedam članova protivno je Ustavu Crne Gore, naročito izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija", kažu iz LP.

Vlada sekularne države ne može i ne smije potpisati akt kojim žele ozakoniti podređen položaj Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici, dodaje LP.

"Umjesto da svaka zajednica ima jednak položaj, a država svoje posebno mjesto i dignitet u odnosu sa svim zajednicama. Samo Temeljni ugovori Srpske pravoslavne crkve, ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, imaće podršku liberala. Tim ugovorom nikako se ne može priznati supermacija SPC i njen kontinuitet od čak 1.219. godine, bez ikakvog utemeljenja, kad i njena majka crkva u Srbiji priznaje njeno postojanje tek od 1.836, a znamo da je SPC kao takva nastala tek 1920. godine ukazom kralja Aleksandra Karađoređevića, a država se mora voditi pravnim kontinuitetom i činjenicama, a ne mitovima", ističu u LP.

Dodatno, kako kažu, "istup člana tima koji se bavi ovim Ugovorom, advokata Martinovića koji tvrdi da niko od članova tima nije podržao ovaj akt osim jednog ministra, jasno govori da ovaj akt nema nikakav legitimitet".

"Te da se na mala vrata pokušavaju ponovo progurati interesi jedne vjerske zajednice kojoj je premijer Crne Gore danas otišao na noge. Pozivamo premijera da se vrati svojim izvornim principima koje je i proklamovao u ekspozeu zbog kojeg je i dobio podršku, a to je evropeizacija i demokratizacija Crne Gore, a ne njena klerikalizacija i nazadovanje. Jasno je da ovakav Ugovor sa SPC niko ne smije potpisati, nije smio ni bivši premijer Krivokapić, inače apostol SPC. Postavlja se pitanje čemu plasiranje bezvrijednih nacrta ugovora u vremenu teške socijalno-ekonomske krize", zaključuju iz LP.