"ugovore, a posebno temeljne potpisuju dvije strane dobrovoljno"

Danilović: Struktura okupljena oko "belvederskih vrijednosti" očekuje ugovor kojim bi SPC bila istjerana iz Crne Gore

"Neće, valjda, Đukanović zbog "dubine" izdati belvedersku visinu? Neće, valjda, samo poslanica Draginja Vuksanović Stanković ostati na zamišljenom braniku otadžbine? Mada, istini za volju, ona je jedina koja bi morala slaviti ponuđenu radnu verziju jer ugovor potpisuju nesumnjivo njene Država i Crkva"

7966 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je da dio "neupućene javnosti" i političke strukture okupljene oko "belvederskih vrijednosti očigledno očekuju Ugovor kojim bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) bila istjerana iz Crne Gore", a u čije je, kako navode, "stvaranje i održavanje kroz istoriju je uložila više nego sve politike zasnovane na hajkama i progonu drugog - uglavnom bližnjeg i najrođenijeg."

U saopštenju navodi da iz te partije s pažnjom sve što se dešava u vezi sa potpisivanjem Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve.

Dodaje se da ugovore, a "posebno temeljne", potpisuju dvije strane dobrovoljno, a da je uslov za taj čin "postojanje temelja koji su ugovornicama od posebne važnosti."

"Objavljena radna verzija je zaista sasvim slična prethodnoj koju je uradio pravno-ekspertski tim Vlade i pravno-ekspertski tim Srpske Pravoslavne Crkve. Zašto je tada izostalo potpisivanje nije na nama da sudimo jer, ponavljamo, Ugovor se potpisuje kada obje strane nemaju više ni jednu dilemu i procijene da je pravi trenutak. Ugovor se, dakle, ne nameće nego zajednički konstituiše i usvaja", navodi se u saopštenju.

Danilović u saopštenju podsjeća da je Demokratska partija socijalista (DPS), sa nekoliko manjih stranaka i, "nažalost, sa strankama manjina, krajem 2019. godine umjesto Ugovora usvojio progoniteljski i diskriminatorni Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je, potom, poražen i odbačen na izborima 30. avgusta 2020."

Gaženjem Ustava, kako navodi, što će "na nesreću, prije potvrditi vrijeme nego institucije", Crna Gora je u međuvremenu dobila novu Vladu koju, kako kažu, "dominantno podržavaju poraženi subjekti na minulim istorijskim izborima."

"Upravo oni danas dižu političku larmu koju samo poraženi umiju. Siju političku, nacionalnu i građansku mržnju od koje Crna Gora može dočekati samo zlo. Iskreno sumnjamo u njihovu principijelnost i to da će napustiti ničim zaslužena ministarska mjesta jer su ona suština njihovog postojanja. DPS je sada u prilici da otkaže podršku Vladi i da idemo na nove izbore - neće valjda otrpjeti nešto što se kosi sa njihovim poimanjem stvarnosti, nešto što ne podrazumijeva progon, transport i deportaciju Srpske Pravoslavne Crkve i svojih građana na traktorima? Neće, valjda, DPS izdati belvederske vrijednosti? Neće, valjda, Đukanović zbog "dubine" izdati belvedersku visinu? Neće, valjda, samo poslanica Draginja Vuksanović Stanković ostati na zamišljenom braniku otadžbine? Mada, istini za volju, ona je jedina koja bi morala slaviti ponuđenu radnu verziju jer ugovor potpisuju nesumnjivo njene Država i Crkva", piše u saopštenju.

Danilović zaključuje da iz te partije očekuju da ukoliko Sinod SPC bude prihvatio ovo rješenje i konačno dobijemo Temeljni ugovor, "a da potom DPS sruši sadašnju Vladu i svoje pozicije po dubini jer se radi o "principijelnom i državotvornom" subjektu koji nikada ne bi izdao "vječnost" zbog prolaznosti."

SDP će im, kako navode, "svakako dati podršku, a možda će i prednjačiti, ako je ostalo išta od one nekadašnje doslednosti i gonjenja?"