Konjević: Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije, prisutan je visok intenzitet hibridnih prijetnji

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore je saopšteno da su ministri odbrane država članica NATO saglasni da je rat u Ukrajini drastično promijenio bezbjednosnu sliku Evrope i na radikalan način opomenuo evroatlantsku zajednicu na bezbjednosnu prijetnju pod kojom se nalaze i drugi partneri i regioni, među kojima i Zapadni Balkan

8875 pregleda 24 komentar(a)
Konjević, Foto: Ministarstvo odbrane
Konjević, Foto: Ministarstvo odbrane

Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević.

"U regionu je prisutan visok intenzitet hibridnih prijetnji, najviše kroz širenje dezinformacija i sajber aktivnosti, protiv kojih se može odbraniti samo uz snažnu podršku evroatlantske zajednice", istakao je Konjević obraćajući se na neformalnoj radnoj večeri, koju je u okviru Samita NATO u Madridu organizovala ministarka odbrane Španije, Margarita Robles Fernandez.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore je saopšteno da su ministri odbrane država članica NATO saglasni da je rat u Ukrajini drastično promijenio bezbjednosnu sliku Evrope i na radikalan način opomenuo evroatlantsku zajednicu na bezbjednosnu prijetnju pod kojom se nalaze i drugi partneri i regioni, među kojima i Zapadni Balkan.

"Oni su, na neformalnoj radnoj večeri, koju je u okviru Samita NATO-a u Madridu organizovala ministarka odbrane Kraljevine Španije, Margarita Robles Fernandez, konstatovali da NATO treba da zauzme proaktivnu ulogu i pruži konkretnu podršku u jačanju kapaciteta partnerima u ovom regionu, posebno Bosni i Hercegovini, čiji je ministar takođe prisustvovao večeri", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane su dodali da je "obraćajući se na događaju, čija je tema bio region Zapadnog Balkana u kontekstu širenja hibridnih prijetnji nakon invazije Rusije na Ukrajinu, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Crne Gore, Raško Konjević podijelio je zabrinutost zbog sve većeg prisustva Rusije u regionu".

"Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije. U regionu je prisutan visok intenzitet hibridnih prijetnji, najviše kroz širenje dezinformacija i sajber aktivnosti, protiv kojih se može odbraniti samo uz snažnu podršku evroatlantske zajednice", kazao je Konjević.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je Konjević "ponovio da je u tom kontekstu od velikog značaja konkretna saradnja između NATO i EU, dodajući da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena punoj evropskoj integraciji, putu koji vidi kao jedini garant sigurnosti i prosperiteta cijelog regiona".

"Time će ujedno biti sužen prostor za maligni uticaj trećih država na prostoru Zapadnog Balkana", poručio je Konjević.

Bonus video: