Lekić: SDP ne može da prijeti obaranjem Vlade, novo odlaganje reformi s katastrofalnim posljedicama

On je ocijenio da posljednje aktuelnosti, i to vrlo uzburkane, oko potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC-om ukazuje najmanje na tri momenta

34120 pregleda 52 komentar(a)
Lekić, Foto: Luka Zeković
Lekić, Foto: Luka Zeković

Lider Demosa Miodrag Lekić smatra da Socijaldemokratska partija (SDP) ne može da prijeti obaranjem Vlade zbog nacrta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) kako najavljuju.

"Njihova dva ministra mogu da daju ostavke i otvore krizu Vlade, ali ne i da proglašavaju pad Vlade i skraćenje mandata parlamenta. Očigledno ne mogu oni voditi proces krize koja će se razriješiti jedino u parlamentu ulogom svih aktera", rekao je Lekić za "Vijesti".

On je ocijenio da posljednje aktuelnosti, i to vrlo uzburkane, oko potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC-om ukazuje najmanje na tri momenta.

"Prvo, sukobi između koalicionih partnera u Vladi i parlamentu, danas i s teškim međusobnim optuživanjima oko Temeljnog ugovora, govore da se isti partneri nisu prethodno dogovorili oko zajedničkih programskih sadržaja. I to je vrlo neozbiljno", kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, drugi momenat je ponovo otvaranje teme odnosa države i crkve što govori da se rizikuje novi krug crkveno-identitetskih pitanja i novo maltretiranje građana.

"Izgubili smo više od dvije godine bavljenja tom temom koju je inaugurisao predsjednik DPS-a 2019. kada je na partijskom kongresu, kršeći Ustav, proklamovao novu crkvu", kazao je Lekić.

Podsjeća da je zatim napravljen i pravno problematičan zakon, a Crna Gora je bila destabilizovana, gubeći vrijeme za neophodne reforme.

Upozorava da, ako sada sve to treba da se reprizira, onda je to krajnje porazno za Crnu Goru.

"Treće, sada treba nastalo konfliktno pitanje rješavati brzo, sa svim političkim konsenkvencama. Očigledno, ako to mora, i s otvaranjem krize Vlade. Mislim da premijer Abazović ne smije da dozvoli trajanje ove mučne situacije. Svako treba da preuzme odgovornost. Najgora strana novih sukoba oko crkve u Crnoj Gori jeste odlaganje reformi sa svim katastrofalnim posljedicama za zemlju i njene građane", zaključio je Lekić.

Bonus video: