Đukanović: Definisan odgovor na prijetnje koje dolaze iz Rusije, NATO ključ očuvanja mira i stabilnosti u svijetu

"Rekao bih da je možda i najvažnija odluka koju je Samit donio, poziv Finskoj i Švedskoj da se pridruže NATO alijansi"

13389 pregleda 27 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je na samitu NATO-a u Madridu, demonstrirano puno jedinstvo Alijanse.

"Usvojene su odluke koje potvrđuju riješenost NATO saveza da ostane ključni činilac očuvanja mira i stabilnosti u svijetu. Definisani su zajednički, apsolutno jedinstveni odgovori na ključne izazove. Definisan je odgovor na prijetnje koje dolaze iz Rusije, ali i na druge izazove kao što je sajber i hibridno djelovanje, opasnost od terorizma, opasnost po bezbjednost hrane i opasnost od klimatskih promjena", rekao je Đukanović nakon samita NATO-a.

Naveo je i da je ponovljena jedinstvena i oštra osuda ruske agresije na Ukrajinu.

"I jednako tako postojana riješenost NATO alijanse da još izdašnijom svih vidova pomoći Ukrajini doprinese daljoj odlučnoj odbrani Ukrajine koja ne predstavlja samo odbranu slobode i nezavisnosti te zemlje nego predstavlja zaista odbranu evropske bezbjednosti, evropske stabilnosti i evroatlanskog sistema vrijednosti".

Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore rekao je i da je govoreno i o ostalim izazovima poput izazova koje na geopolitičku scenu donosi Kina.

"Veoma je važno da smo po prvi put na Samitu imali učešće naših Indo-pacifičkih partnera, tu su bili predstavnici Australije, Novog Zelanda, Japana i Republike Koreje što govori da NATO djeluje vrlo aktivno i da pokušava i uspijeva da svoje vrijednosti izmjesti iz svog tradicionalnog polja djelovanja tražeći partnere i van sadašnjeg prostora, partnere koji mogu da doprinesu da se širom svijeta uspostave iste vrijednosti koje doprinose očuvanju globalne stabilnosti. Rekao bih da je možda i najvažnija odluka koju je Samit donio, poziv Finskoj i Švedskoj da se pridruže NATO alijansi. To smatram izuzetno važnim posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, ali generalno te dvije zemlje će ono što je snaga njihovih demokratija i njihova otpornost prema raznim negativnim uticajima, time će sigurno obogatiti kapacitete NATO saveza u u narednom periodu".

Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

Đukanović je kazao i da je za Crnu Goru i Zapadni Balkan vrlo važno da je region našao svoje mjesto u novom usvojenom Strateškom konceptu.

"Strateški koncept je dokument koji zapravo znači prilagođavanje NATO-a novoj bezbjednosnoj realnosti i u tom dokumentu je Zapadni Balkan pronašao svoje mjesto kao region od izuzetnog značaja za evropsku i evroatlansku stabilnost. Mislim da je to za nas jako važno da se prepoznaje značaj tog regiona i vjerujem da će to predstavljati i važan podsticaj vladama našeg regiona i evropskoj i evroatlanskoj zajednici u našem regionu da u istrajnoj borbi za demokratizaciju i emancipaciju Zapadnog Balkana i za konačno ostvarivanje cilja a to je članstvo u evropskoj i evroatlanskoj porodici za šta vjerujem da predstavlja jedinu pouzdanu formulu za očuvanje i učvršćivanje stabilnosti našeg regiona za ekonomski i demokratski prosperitet", zaključio je Đukanović.

Bonus video: