Krivokapić: Samit prekretnica u jačanju NATO

Prenio je punu podršku Crne Gore usvajanju Strateškog koncepta Alijanse, kojim se reafirmišu vrijednosti NATO-a i apostrofira ključna svrha Saveza da obezbijedi kolektivnu odbranu zasnovanu na pristupu od 360 stepeni

2383 pregleda 8 komentar(a)
Krivokapić tokom NATO samita, Foto: Tviter/Ministarstva vanjskih poslova
Krivokapić tokom NATO samita, Foto: Tviter/Ministarstva vanjskih poslova

Samit predstavlja prekretnicu u jačanju Alijanse, kazao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić na Samitu NATO-a u Madridu, dodajući da Crna Gora podržava usvajanje Strateškog koncepta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Krivokapić je govorio je na sesiji iza zatvorenih vrata o bezbjednosti Mediterana, koja je održana tokom radne večere na nivou ministara vanjskih poslova, uz prisustvo šefova diplomatija Jordana i Mauritanije.

Krivokapić je, kako se navodi, prenio je punu podršku Crne Gore usvajanju Strateškog koncepta Alijanse, kojim se reafirmišu vrijednosti NATO-a i apostrofira ključna svrha Saveza da obezbijedi kolektivnu odbranu zasnovanu na pristupu od 360 stepeni.

“Na toj liniji, ukazano je na tri glavna zadatka Alijanse koja se odnose na odvraćanje i odbranu, prevenciju i upravljanje krizama i kooperativnu bezbjednost”, kaže se u saopštenju.

Iz MVP su rekli da je na prethodnom sastanku NAC-a, usvojena Deklaracija u kojoj se navodi da saveznici stoje zajedno u jedinstvu i solidarnosti, čime potvrđuju trajnu transatlantsku vezu između nacija.

“U dokumentu se, između ostalog, navodi da ovaj Samit predstavlja prekretnicu u jačanju Alijanse i ubrzanju njenog prilagođavanja izazovima”, kaže se u saopštenju.

Iz MVP su kazali da se Krivokapić na marginama Samita sastao sa šefom diplomatije Gruzije Ilijom Darčijašvilijem.

“Tom prilikom, pozdravljeno je učešće Gruzije na Samitu kao partnerske države, i konstatovano da dobre odnose dvije države, odlikuje zajednička evropska vizija”, rekli su iz MVP-a.

Dodaje se da je prenijeta snažna podrška Crne Gore evropskim aspiracijama Gruzije, i istaknuta spremnost za unapređenje bilateralnih odnosa u oblastima ekonomije i turizma.

“Ovakve sesije iza zatvorenih vrata su prilika za puno bilateralnih razgovora sa učesnicima tokom prekida oficijelnog rada”, kaže se u saoštenju.

Pripadanje NATO porodici je, kako se dodaje, otvorilo puno političkih prilika da, u direktnom i prijateljskom razgovoru, Crna Gora afirmiše i svoje aktivnosti na brzom učlanjenju u Evropsku uniju.

Bonus video: